Kontroversiel tysk højrefløjspolitiker kommer til Folkemøde

Beskyldt for nynazisme gæster Folkemødet i Allinge til sommer

Uod Voigt sidder i Europaparlamentet for partiet Nationaldemokratische Partei Deutschlands.
(Foto: Christian Ditsch/Imago)
Uod Voigt sidder i Europaparlamentet for partiet Nationaldemokratische Partei Deutschlands. (Foto: Christian Ditsch/Imago)

Daniel Carlsens valg af gæster til Folkemødet i Allinge har det med at bringe sindene i kog - sidste år var det højreorienterede nationalister fra græske Gyldent Daggry og italienske Forza Nuova, han havde inviteret med.

I år er det så tyskeren Udo Voigt, der på Carlsens - og dennes parti, Danskernes Parti -  anledning gæster sommerens Folkemøde på Borholm.

Voigt sidder i Europa-parlamentet for partiet Nationaldemokratische Partei Deutschlands - NPD. Et stærkt højrenationalistisk parti, der to gange er søgt ulovliggjort, fordi partiets grundholdning blev vurderet grænsende til det nynazistiske og dermed eventuelt forfatningsstridigt.

Den seneste retssag er i øvrigt endnu ikke afsluttet.

Udo Voigt er partiets eneste repræsentant i Europa-Parlamentet og samtidig tidligere leder af NPD.

I taler har han blandt andet hyldet Rudolf Hess. Og andre partimedlemmers udtalelser gennem tiden har fået blandt andet fået jødiske interesseorganisationer op af stolen.

Partiet er repræsenteret i en række lokal og regionalråd samt i delstaten Mecklenburg Vorpommern, men ikke i Forbundsdagen.

Skal snakke Syrien
Daniel Carlsen har tidligere været erklæret nazist. Men det er ikke fælles interesser af historisk karakter, der skal drøftes, når Voigt efter planen dukker op på Bornholm.

- Her skal vi blandt andet drøfte migrant-krisen og krigen i Syrien. Jeg har for nyligt været dernede på indbydelse fra det syriske parlament, siger Voigt, der også fortæller, at han ikke er tilfreds med den generelle mediedækning af krigen i Syrien:

- Det er langt fra det korrekte billede, der viderebringes i medierne. Det vil jeg gerne rette op på, mener Voigt.

Sådan præsenterede Udo Voigt sig selv ved valget i i 2011. Og det var langt fra alle tyskere, der fandt hans valgplakat med ordene 'Gas geben' - på dansk 'Giv gas' - morsom. (Foto: Michael Sohn/AP)
Sådan præsenterede Udo Voigt sig selv ved valget i i 2011. Og det var langt fra alle tyskere, der fandt hans valgplakat med ordene 'Gas geben' - på dansk 'Giv gas' - morsom. (Foto: Michael Sohn/AP)

Han glæder sig til Bornholm:

- Jeg synes, det lyder til at blive et spændende møde, siger han.

- Jeg har kendt Daniel Carlsen i godt to år, hvor Carlsen blandt andet har været i fem måneders praktik hos mig her i EU og i Berlin.

Vil skabe debat
- for os handler det om, at vi gerne vil have debat om Europa og migrant-krisen. Og i den forbindelse mener jeg, at det er godt at se det både fra et europæisk og et syrisk synspunkt. Udo Voigt har jo været i Syrien to gange og han har gode kontakter i regeringen, derfor mener jeg, han er relevant at invitere, siger Daniel Carlsen.

Sidste år sørgede Daniel Carlsens højrenationale gæster for skriverier og panderynken. Både han selv og hans partis ligesindede gæster blev i den forbindelse omtalt som kontroversielle og uønskede af en række politikere og debatører:

- At nogen ser dem som kontroversielle, det synes jeg kun er godt. Det passer mig fint, at den slags synspunkter også kommer til orde, og det er en debat, vi gerne vil bidrage med, siger Carlsen.

- Egentlig er jeg ligeglad med, hvad andre mener, og jeg synes egentlig ikke selv, det er kotroversielt. For mig - og os - er det os, der står for normaliteten. Det er alle dem, der ikke ønsker at får stoppet  og vendt strømmen af migranter, der i mine øje er ekstreme, siger Carlsen.

1 af 2 Daniel Carlsen er leder af Danskernes Parti. (Foto: Jakob Jørgensen)
2 af 2 Uod Voigt sidder i Europaparlamentet for partiet Nationaldemokratische Partei Deutschlands. (Foto: Christian Ditsch/Imago)
141 kommentarer
Vis kommentarer