Kreditkortfusker sikrer sig millionløn

Den grønlandske politiker Aleqa Hammond får alligevel en plads i det grønlandske parlament 

Selv om den skandaleramte grønlandske politiker Aleqa Hammond blev vraget af vælgerne, så får hun alligevel plads i Landstinget (det grønlandske parlament, red.) og kan se frem til en millionhyre.

Aleqa Hammond fik blot 171 stemmer ved det grønlandske valg i sidste måned, men hendes partifælle, formanden for det lille nystiftede parti, Nunatta Qitornai, Vittus Qujaukitsoq – er netop blevet udpeget som minister, og det baner vejen for Aleqa Hammond. Det skriver KNR.

Ved valget i 2013 fik Aleqa Hammond 6818 personlige stemmer. I sidste uge fik hun blot 171 stemmer - men kan nu gøre comeback med en årsløn på 1,1 millioner kroner. Foto: Mik Eskestad/Ritzau Scanpix Politik Ny regering kan sikre millionløn til omstridt kreditkortfusker

Det er sædvane i Grønland, at ministre søger orlov fra parlamentet, og den mulighed har Vittus Qujaukitsoq benyttet sig af. Vittus Qujaukitsoq, der opnåede 698 personlige stemmer ved valget, er udnævnt til minister for råstoffer, arbejdsmarked, forfatningsspørgsmål og selvstændighed i den nye koalition mellem partierne Siumut, Partii Naleraq, Atassut og Nunatta Qitornai.

Det efterlader pladsen til Aleqa Hammond, der fik anden flest stemmer i Nunatta Qitornai og dermed som supplant erstatter sin formand. Den tjans kan hun se frem til at få 41.854 kroner om måneden for før skat i følge KNR. Hertil kommer, at Aleqa Hammond i forvejen har en årlig indtægt fra Folketinget, hvor hun har siddet siden 2015, på 719.663 kroner.

Dermed vil den fremtidige indtægt for hendes dobbeltmandat indbringe hende 1.215.911 kroner om året før skat.  

Skandale på skandale
I 2013 opnåede Hammond et rekordstort antal personlige stemmer, da 6818 vælgere satte deres kryds ud for hende. Valgresultatet gjorde hende dengang til Grønlands første kvindelige landsstyreformand.

Derefter fulgte en række skandaler, som kostede hende formandsposten. Trods det blev hun valgt til Folketinget i 2015 på et af de to grønlandske mandater.

Derfor var det forventet, at den tidligere stemmesluger kunne trække vælgere til det nystiftede parti Nunatta Qitornai, som hun først meldte sig ind i efter valgets udskrivelse i marts.

Men også i det danske folketing var hun kommet galt afsted. I 2016 afslørede Ekstra Bladet, at hun havde misbrugt sit kreditkort fra Folketinget. Hammond havde powershoppet privat for 13.000 kroner.

150 kommentarer
Vis kommentarer