Krise i tysk regeringsparti: Nu siger Merkel stop

Merkel har stået i spidsen for CDU siden 2000. Hun har hidtil ment, at formands- og kanslerposten hører sammen

Krise i tysk regeringsparti: Nu siger Merkel stop

Beslutningen om at stoppe åbner op for et nyt kapitel, siger Merkel. Video: AP

Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, er efter et stort stemmetab i delstaten Hessen klar til at opgive formandsposten i CDU, når denne periode udløber, siger partikilder til dpa.

Mandag klokken 13.20 bekræfter flere medier historien. Blandt andet tyske Bild og engelske BBC citerer hende fra et pressemøde, der foregår lige nu i Tyskland:

- Jeg søger ikke om genvalg som kansler, siger Merkel.

Hun siger også videre, at hun vil træde tilbage som formand for CDU, når der til december er partikongres, melder det tyske medie. På pressemødet tager hun det fulde ansvar for tilbagegangen ved de seneste delstatsvalg i Bayern og Hessen.

- Jeg vil bane vej for en ny formand, der kan lede i en ny retning. Vores demokrati er ikke fastlåst, men bevæger sig hele tiden, og derfor skal de problemer, vi står med nu, nok blive løst, fortsætter Merkel på pressemødet.

Det skal hun have gjort klart på et møde i partiets øverste ledelse, skriver nyhedsbureauet.

Den historie har andre, store tyske medier som Spiegel, Bild og Franfurter Allgemeine også mandag formiddag.

Merkel har stået i spidsen for det konservative CDU siden 2000. Hun har været forbundskansler siden 2005. Hun har indtil i dag støttet, at formandsposten og kanslerembedet hører sammen.

- Men det går ikke længere an, siger et partimedlem fra Merkels CDU ifølge Franfurter Allgemeine.

Ifølge det tyske medies oplysninger vil Merkel dog fortsat blive som kansler i Tyskland, indtil valgperioden her er slut, men det er ikke bekræftet.

Lussing ved delstatsvalg
Ved delstatsvalget i Hessen gik CDU over 11 procentpoint tilbage. Lige så skidt gik det to uger tidligere for søsterpartiet CSU ved delstatsvalget i Bayern.

Det tyske nyhedsbureau dpa og franske AFP erfarer, at Fritz Merz, den tidligere formand for CDU's fraktion i Forbundsdagen (tysk parlament red.), vil være kandidat til posten som formand.

Han har været Merkels rival, men har i de senere år ikke været meget aktiv i politik.

Formandsvalget vil formentlig finde sted i forbindelse med CDU's landsmøde i begyndelsen af december.

Krisen er lige så stor hos den socialdemokratiske regeringspartner, SPD. Her gik partiet også 11 procentpoint tilbage i Hessen i forhold til det seneste valg i 2013. Partiet blev halveret ved valget i Bayern for lidt over to uger siden.

Mange politiske iagttagere tror, at det kan føre til en sprængning af den store koalition. Det kan resultere i en langvarig politisk krise, som vil kunne få stor betydning for det europæiske samarbejde.

Trods tilbagegangen for CDU i Hessen behøver det ikke at betyde, at partiet slipper grebet om regeringsmagten i delstaten, hvor hovedbyen er Wiesbaden .

Den anden regeringspartner, partiet De Grønne, fik i Hessen et kanonvalg, der kan sikre det fortsatte samarbejde med CDU. Men også andre konstellationer er mulige.

Efter valglussing: Noget må ændre sig i Tysklands regering

Merkels nye indenrigsminister: Islam hører ikke til i Tyskland