Krisen buldrer videre: - Du har skuffet mange

Præsidenten i Catalonien holdt en tale, der søgte forsoning, men linjer er fortsat trukket hårdt op

Præsidenten opfordrer til mægling imellem parterne Foto: Manu Fernandez/AP
Præsidenten opfordrer til mægling imellem parterne Foto: Manu Fernandez/AP

Carles Puigdemont, den regionale præsident i Catalonien, holdt onsdag aften en tale, hvor han tordnende sin utilfredshed ud.

Først gik det ud over den spanske konge, der tirsdag havde rettet en skarp kritik af det valg, der fandt sted i søndags. Valget, hvor catalonierne stemte for løsrivelse fra Spanien, og valget, der førte til massive uroligheder, efter politiet angreb de stemmende folk og konfiskerede stemmeurner.

- Du har skuffet mange mennesker i Catalonien, lød det fra præsidenten til kongen.

Præsidenten var ligeledes utilfreds med den tone, han og det catalanske folk skulle lytte til.

- Catalonierne er blevet behandlet som kriminelle og illegitime, sagde han ifølge spanske El Pais.

Der er kold luft imellem de tre herrer i front. Den spanske præsident, den spanske konge og den catalanske præsident. Billedet her er fra da de dannede fælles front i en markering oven på angrebet i Barcelona i august. Foto: Francisco Seco/AP
Der er kold luft imellem de tre herrer i front. Den spanske præsident, den spanske konge og den catalanske præsident. Billedet her er fra da de dannede fælles front i en markering oven på angrebet i Barcelona i august. Foto: Francisco Seco/AP

Men der var også forsoning at finde hos den skuffede præsident.

- Jeg er forpligtet til gøre noget efter søndagens valgresultat, og jeg opfordrer til mægling på den baggrund. Catalonien ønsker at blive ved med at bidrage til udviklingen af den spanske stat, sagde Puigdemont.

- Denne situation kalder på mægling. Vi har modtaget forskellige tilbud de seneste timer, og jeg vil få flere. Alle ved, at jeg er klar til at tage del i en mæglingsproces, siger Puigdemont.

- Jeg vil gentage, så længe det er nødvendigt: Dialog og enighed er del af vort folks politiske kultur. Men staten (den spanske stat, red.) har ikke svaret positivt på disse tilbud, siger den catalanske leder.

Forsoning, men lang vej endnu
Altså noget andre toner end dem, der har buldret siden søndag. Men det er ikke så overraskende, hvis man spørger Carsten Humlebæk, der er lektor i Samfundsforhold ved CBS.

- De ved udmærket godt, at de har brudt loven og domstolens påbud. De ønsker at få noget anerkendelse, og det er derfor, at Carles Puigdemont opfordrer til mægling, siger han til Ekstra Bladet.

- Lige nu bliver de ignoreret af alle. De bliver ignoreret af Rajoy (den spanske præsident, red.), og de bliver ignoreret af EU, og med truslen om løsrivelse, så er linjerne fortsat trukket hårdt op.

Tusinder er gået på gaden i forbindelse med valget i søndags. Foto: Francisco Seco/AP
Tusinder er gået på gaden i forbindelse med valget i søndags. Foto: Francisco Seco/AP

Det har tidligere lydt, at såfremt nogen havde lyst til at mægle, så ville catalonierne være villige til at lægge alt på bordet – det vil sige, at de også er villige til at opgive løsrivelsen.

- Selvfølgelig vil de gerne løsrive sig, men det er ikke strengt nødvendigt for dem. De ønsker bare at blive taget seriøst og komme til at snakke med nogen og måske få en større grad af selvbestemmelse, siger Carsten Humlebæk.

- Lige nu ser det dog svært ud, for det ligner ikke, at Mariano Rajoy har travlt i øjeblikket.

Centralregeringen har erklæret afstemningen ulovlig, men det forventes, at hvis ikke parterne kan finde fælles fodslag, så vil regionen erklære sig uafhængig mandag.

Fakta: Catalonien

Der bor i alt 7,5 millioner mennesker i Catalonien. Det gør det til den næstmest folkerige region i Spanien efter Andalusien.

Ordet 'Catalonien' menes at være blevet brugt om området for første gang i 1000-tallet, hvor det blev brugt som betegnelse for hjemstedet for catalanere.

Catalonien oplever hvert år en enorm tilstrømning af turister, ikke mindst takket være hovedbyen Barcelona.

Regionen har en vis grad af selvstyre, som man i sin nuværende form fik i 2006 som en opdatering af det, man fik få år efter diktatoren Francos død i 1975.

Interaktivt element

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Politik
Mest læste
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen