Kriseramt Rusland lover reformer for at fastholde investorer

Putins Rusland kæmper med økonomisk stagnation og rækker hånden ud til EU-virksomheder på forum i Petersborg

De russiske myndigheder er i stigende grad bekymrede, for at en økonomisk recession bliver efterfulgt af langvarig økonomisk stagnation.

De er derfor begyndt at love flere og flere effektive reformer for at kunne fastholde investorer, siger iagttagere på et internationalt økonomisk tredages forum i Sankt Petersborg.

På det økonomiske forum, der bliver domineret af spørgsmål omkring Ruslands kriseramte økonomi, vil præsident Vladimir Putin forsøge at komme ind fra kulden og relancere sig selv som en pålidelig partner for Vesten, mener iagttagere.

Inden mødet, der er kendt som "Det Russiske Davos", har den russiske erhvervsombudsmand Boris Titov advaret om, at reformer i Rusland er "umulige" uden bedre relationer til Vesten, da russerne ellers ikke har adgang til teknologi og finansiering.

Putin, der er vært i Sankt Petersborg, vil blandt føre drøftelser med EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, i Sankt Petersborg. Desuden vil han mødes med Italiens premierminister, Matteo Renzi, og FN's generalsekretær, Ban Ki-moon.

Juncker forsvarer over for journalister sin deltagelse i det økonomiske møde.

Ifølge Juncker er det på ingen måde udtryk for en ny kurs over for det sanktionsramte Moskva efter dets annektering af Krim i marts 2014.

Juncker siger, at han venter "meget åbenhjertige drøftelser" med Putin.

Men russernes desperate kamp for at få rettet op på landets kriseramte økonomi åbner muligheder for brobyggeri. Og trods det kølige forhold mellem Moskva og EU er der mange ledende europæiske virksomhedsledere i Sankt Petersborg.

Putin skal undervejs underskrive kontrakter med Royal Dutch Shell og mødes med ledere fra andre europæiske olieselskaber og energiselskaber. Erhvervsledere siger, at de er stærkt opsatte på at knytte bånd til russisk erhvervsliv trods sanktionerne.

Det nationale budgetunderskud i Rusland er i dag på syv procent, og der er flere tegn på, at stadig flere russere mærker fattigdommen. Russiske økonomer siger, at de ikke kan se, hvorfra der skal komme vækst, selv om Putin lover fremgang.

6 kommentarer
Vis kommentarer