Kristian Jensen efterlyser penge til genopbygning efter IS

Danmark vil give trecifret millionbeløb, men lande på militært frihjul burde give mere, mener udenrigsminister

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) opfordrer de lande, der ikke bidrager militært til kampen mod Islamisk Stat til at tage et større ansvar for genopbygningen af Irak og Syrien.

Det siger Kristian Jensen til Ritzau i forbindelse med, at den amerikanske udenrigsminister John Kerry er på besøg i Danmark.

De to udenrigsministre har blandt andet diskuteret genopbygning af de krigsplagede områder.

- Vi deler det samme ønske, John Kerry og jeg, om at de syriske flygtninge holder op med at være flygtninge og får mulighed for at vende hjem til deres land. Det samme gælder dem fra den del af Irak, som Isil (et andet navn for IS, red.) har besat.

- Men det kræver, at der er noget at vende hjem til, siger Kristian Jensen.

Der er blandt andet brug for infrastruktur, elektricitet og minerydning, fremhæver han. Hvor mange penge, det vil løbe op i, er der endnu ikke overblik over. Men Kristian Jensen er ikke i tvivl om, at det bliver et meget stort beløb.

Derfor er der behov for bidrag, både fra de lande, der som Danmark er med i den militære indsats, nabolandene i regionen og for den sags skyld også lande, der slet ikke har været involveret hidtil.

- Vi mangler i min optik at få nogle flere lande med - også nogle af de lande, der har valgt ikke at være aktive i den militære del. De kunne godt betale noget mere, siger Kristian Jensen.

Den danske regering kommer med en plan til et trecifret millionbeløb senere på året, siger han.

Kristian Jensen regner med at kunne nå at diskutere de danske tanker om genopbygning med John Kerry undervejs til Grønland, som de to udenrigsministre besøger sammen fredag.

25 kommentarer
Vis kommentarer