Kristian Jensen vil presse flere klimaløfter ud af Asien

Både Asiens rige og fattige lande kan lære af, hvordan klimaprojekter finansieres i Danmark, mener ministeren

Foto: Ernst van Norde
Foto: Ernst van Norde

En ambitiøs klimaplan, der på et topmøde i Paris til december skal forhindre uoprettelige klimaforandringer, kræver hele klodens seriøse bidrag til en reduktion af CO2-udledningen.

Og klimaløfter ønsker den danske udenrigsminister, Kristian Jensen (V), flere af, når han og kolleger fra Asien og Europa er samlet i Luxembourg til Asem-møde med udenrigsministre fra de to kontinenter.

- Jeg forventer, at vi får flere lande på banen med tilsagn om, hvad de vil byde ind med, siger Kristian Jensen.

I den sidste store FN-rapport fra verdensorganisationens klimasekretariat havde kun 146 lande indsendt deres løfter inden deadline.

Udenrigsministeren vil på mødet forsøge at udbrede kendskabet til den danske klimainvesteringsfond, hvor offentlige midler, pensionskassepenge og private midler spiller sammen.

- Vi ved, at den danske klimainvesteringsfond har været inspiration for andre lande til, hvordan de kan få private penge ind og løse opgaver. Det har typisk været de europæiske lande, og vi vil prøve også at få fat i nogle af de asiatiske lande.

- Det gælder både udviklingslande, som bliver berørt af klimaforandringerne, men også nogle af de mere velstående asiatiske lande, som har mulighed for at lave noget tilsvarende, siger Kristian Jensen.

De to kontinenter tegner sig for over halvdelen af verdensøkonomien.

Den danske udenrigsminister vil på mødet i Luxembourg desuden forsøge at styrke tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidts kandidatur til posten som FN's flygtningehøjkommissær, når han mødes bilateralt med asiatiske og europæiske ministre.

- Der er både nogle asiatiske og europæiske lande, som vi gerne skal have til enten at støtte Helle Thorning-Schmidt, eller til at være en aktiv hjælp i kampen for at få Helle Thorning på banen, siger Kristian Jensen.