Annonce:
Annonce:

Kronprins sagsøgt for drab

Jamal Khashoggis forlovede mener, at Saudi-Arabiens kronprins beordrede drab og kræver nu erstatning

Overvågning af den forsvundne journalist Jamal Khashoggi på det saudiske konsulat. Video: TRT World/AP
Annonce:
Følg Politik

Den dræbte journalist Jamal Khashoggis forlovede har sagsøgt Saudi-Arabiens kronprins og andre embedsmænd for det brutale drab i Istanbul for to år siden.

Det fremgår af retsdokumenter, der blev indgivet ved en amerikansk domstol tirsdag.

Hatice Cengiz, der er tyrkisk statsborger, kræver erstatning fra kronprins Mohammed bin Salman og 28 andre efter drabet på den USA-baserede journalist 2. oktober 2018.

Saudiarabisk kronprins erkender ansvar i journalist-drab

Bag søgsmålet står også menneskerettighedsgruppen Democracy for the Arab World Now (Dawn), som Jamal Khashoggi grundlagde før sin død.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Annonce:

USA's præsident, Donald Trump, taler med den saudiske kronprins til et topmøde i Japan i 2019. Foto: REUTERS/Kevin Lamarque
USA's præsident, Donald Trump, taler med den saudiske kronprins til et topmøde i Japan i 2019. Foto: REUTERS/Kevin Lamarque

Hensynløs tortur
Hatice Cengiz kræver erstatning for personskade og økonomiske tab som følge af Khashoggis død. Imens hævder Dawn, at gruppens aktiviteter og mål er blevet hæmmet som følge af tabet af gruppens grundlægger og centrale figur.

- Den hensynsløse tortur og drabet på hr. Khashoggi chokerede folks samvittighed på tværs af verden, står der i søgsmålet.

- Formålet med drabet var klart: at standse hr. Khashoggis kamp i USA for en demokratisk reform i den arabiske verden.

Khashoggi blev dræbt på Saudi-Arabiens konsulat i Istanbul i Tyrkiet. Hans lig blev opløst og bortskaffet af et hold saudiarabere, der angiveligt blev ledet af kronprinsens højre hånd.

OVERBLIK: Jamal Khashoggi blev kvalt og skåret i stykker

Næsten to år efter drabet på den saudiarabiske journalist Jamal Khashoggi er otte personer blevet dømt i sagen.

Fem personer har fået nedsat deres dødsstraf til 20 års fængsel. Derudover er to personer idømt syv års fængsel, og en person er idømt ti års fængsel.

Khashoggi blev dræbt på Saudi-Arabiens konsulat i Istanbul i 2018.

Få et overblik over sagen her:

* 2. oktober 2018: Khashoggi går ind på Saudi-Arabiens konsulat i den tyrkiske storby Istanbul. Her skulle han hente nogle papirer i forbindelse med et ægteskab, han var ved at indgå.

Hans tyrkiske forlovede venter udenfor, men Khashoggi kommer ikke ud igen, viser overvågningsvideoer.

* 7. oktober 2018: Medier rapporterer, at Khashoggi blev kvalt, skåret i mindre stykker, fjernet i kasser og fløjet ud af landet. En af de mistænkte identificeres som en af den saudiarabiske kronprins Mohammed bin Salmans nærmeste.

Saudi-Arabien afviser, at Khashoggi skulle være blevet dræbt og hævder, at han har forladt konsulatet. Siden erkender saudiaraberne, at Khashoggi er blevet dræbt.

* 23. oktober 2018: Den tyrkiske præsident Erdogan udtaler, at drabet blev begået af en gruppe på 15 personer, som kom fra Saudi-Arabien.

* 16. november 2018: Den amerikanske efterretningstjeneste CIA konkluderer, at kronprinsen var involveret.

* 3. januar 2019: I Saudi-Arabien begynder retssag mod 11 personer, hvor den saudiarabiske statsanklager kræver dødsstraf til fem af dem.

* 19. juni 2019: En FN-efterforskning indikerer, at Mohammed bin Salman og andre højtstående personer beordrede drabet på Khashoggi.

* 29. september 2019: I et interview med den amerikanske tv-station CBS gentager Mohammed bin Salman, at han ikke beordrede drabet. Han påtager sig dog det fulde ansvar, 'eftersom drabet blev begået af personer, der arbejdede for den saudiarabiske regering'.

* 23. december 2019: Den offentlige anklager i Saudi-Arabien oplyser, at fem personer er dømt til døden for drabet. Yderligere tre personer bliver idømt i alt 24 års fængsel.

* 25. marts 2020: Tyrkiet rejser tiltale mod 20 saudiarabere i sagen.

* 7. september 2020: Otte personer idømmes mellem syv og 20 års fængsel for mordet på Khashoggi. Fem personer får altså nedsat deres straf fra dødsstraf til 20 års fængsel.

Kilde: AFP, Reuters.

13 anholdt
Efter et globalt ramaskrig og pres fra USA og Tyrkiet blev 13 saudiarabere stillet for en domstol i Saudi-Arabiens hovedstad, Riyadh, og idømt lange fængselsstraffe.

To højtstående kongelige rådgivere, viceefterretningschef Ahmed al-Assiri og den kongelige domstols mediechef, Saud al-Qahtani, blev frifundet trods forbindelser til drabet.

Jamal Khashoggi var en fremtrædende kritiker af det saudiarabiske regime og arbejdede for blandt andet The Washington Post, da han blev dræbt.

Fem personer undgår dødsstraf i sag om drab på saudisk journalist

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Svulster og skandaler trives i tavshed
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: