Borgmestres fede ben: Får 43.000 kr. pr. møde

Nu vil DF og Enhedslisten svinge sparekniven i KL: Fem borgmestre får hver 215.000 kroner om året for at holde op til fem møder der skal ’styrke kommunernes samarbejde’ (opdateret)

Når KL kan aflønne disse fem borgmestre med 215.000 kr. årligt for 4-5 møder, så er der et effektiviseringspotentiale i organisationen, mener rådmand i Odense Brian Skov Nielsen (EL). Fra Venstre: Egon Fræhr (V), Jan Petersen (S), Mogens Gade (V), Steen Christiansen (S), Niels Hörup (V). Foto: PR/ritzau/Anita Graversen/Nordjyske/Bo Lehm/Bjarke MacCarthy/Socialdemokratiet
Når KL kan aflønne disse fem borgmestre med 215.000 kr. årligt for 4-5 møder, så er der et effektiviseringspotentiale i organisationen, mener rådmand i Odense Brian Skov Nielsen (EL). Fra Venstre: Egon Fræhr (V), Jan Petersen (S), Mogens Gade (V), Steen Christiansen (S), Niels Hörup (V). Foto: PR/ritzau/Anita Graversen/Nordjyske/Bo Lehm/Bjarke MacCarthy/Socialdemokratiet

Få møder, minimalt ansvar og en ’fyrstelig’ hyre.

Sådan ser Dansk Folkeparti og Enhedslisten på fem lukrative borgmesterben fordelt mellem Venstre og Socialdemokratiet.

Hver af de fem borgmestre indkasserer - ud over deres faste løn - 215.348 skattekroner om året for at lede ganske få møder uden såkaldt bestyrelsesansvar.

Borgmestrene er nemlig udpeget af deres politiske kolleger til at være formænd for fem såkaldte kommunekontaktråd, KKR, der hører under Kommunernes Landsforening (KL).

Se også: En rigtig møgsag: KL melder tidligere ansat til politiet

Kontaktrådene holder op til fem møder om året af to til tre timers varighed, fremgår det af KL’s hjemmeside. Det giver 43.070 kroner per møde til borgmestrene, og det er for meget ifølge Dansk Folkeparti. 

– Jeg og DF mener, at det er et alt for fyrsteligt honorar, og det bør sættes ned, siger Carl Christian Ebbesen, kultur- og fritidsborgmester i København, tidligere medlem af KKR Hovedstaden og nuværende medlem af KL’s bestyrelse.

– Det er okay, at formanden får et beskedent vederlag, men det skal stå mål med arbejdsindsats og ansvar, og det gør det ikke i dag, forklarer han.

Klappet af på forhånd
Den vurdering får opbakning fra Enhedslistens rådmand for Ældre og Handicap-forvaltningen i Odense, Brian Skov Nielsen.

Han er medlem af KKR Syddanmark og synes ikke, at 43.000 kroner ’står mål med opgaverne’.

– For almindelige mennesker er det over en månedsløn, hvor man har arbejdet 37 timer om ugen. Det er der i hvert fald ikke brugt på at forberede et KKR-møde, siger Brian Skov Nielsen.

– Hele forberedelsen bliver lavet af embedsfolk fra KL og i kommunerne. Sagerne er klappet af på forhånd og bliver enstemmigt vedtaget uden politisk debat, forklarer han.

Kommunerne i region Syddanmark og Midtjylland har kun holdt fire møder i 2017. Dermed kommer borgmestrenes løn op på 53.837 kroner per møde. (artiklen fortsætter under faktaboksen)

S og V deler 1,4 mio. kr. i porten

Landets to store borgmesterpartier - Venstre og Socialdemokratiet - har delt de gode KKR-ben mellem sig. 

Formændene får et årligt honorar på 215.348 kr., mens næstformændene må nøjes med 64.604 kr. Sammenlagt giver det 1.399.760 kroner i KKR-honorarer årligt.

Hovedstaden (fem møder i 2017)

Formand: Borgmester Steen Christiansen (S), Albertslund.

Næstformand: Borgmester John Engelhardt (V), Glostrup.

Sjælland (fem møder i 2017)

Formand: Borgmester Niels Hörup (V), Solrød

Næstformand: Borgmester Knud Erik Hansen (S), Faxe.

Syddanmark (fire møder i 2017)

Formand: Borgmester Egon Fræhr (V), Vejen.

Næstformand: Borgmester Jacob Bjerregaard (S), Fredericia.

Midtjylland (fire møder i 2017)

Formand: Borgmester Jan Petersen (S), Norddjurs. 

Næstformand: Borgmester Carsten Kissmeyer (V), Ikast-Brande.

Nordjylland (fem møder i 2017)

Formand: Borgmester Mogens Gade (V), Jammerbugt. 

Næstformand: Borgmester Arne Boelt (S), Hjørring.

Intet personligt ansvar
KKR har til opgave at ’fremme de fælleskommunale interesser’ i regionale spørgsmål blandt andet inden for sundhed, infrastruktur og integration.

Der følger dog ikke reelt bestyrelsesansvar med de mange skattekroner, så borgmestrene kan ikke stilles personligt til ansvar.

– Andre steder, hvor der er bestyrelsesansvar og erstatningsansvar, giver man typisk 50.000-100.000 kroner, og det vil også være et højt niveau for at sidde som formand for KKR, siger Carl Christian Ebbesen.

Borgmestrenes vederlag for KKR er steget langsomt siden indførelsen i 2007. Nu vil DF komme med et forslag i KL’s bestyrelse om at sætte det ned.

KL: Det er ikke en snakkeklub

Ekstra Bladet har spurgt samtlige formænd og næstformænd i kontaktrådene, hvad skatteborgerne får for deres penge. 

De fleste henviser til Kommunernes Landsforening, KL, og her mener sekretariatschef Solvejg Jakobsen, at honoraret står mål med arbejdsopgaverne.

– Det er nogle tunge poster. Der er måske kun fem møder om året, men det er vigtigt, at der er samarbejde mellem kommunerne for at levere den bedste service til borgerne, siger hun.

– Formændene får et vederlag fra KL, fordi de tager et særligt ansvar ud over det, som den enkelte borgmester har. 

– Er det fair, at de får 43.000 skattekroner per møde?

– Sådan kan du ikke sætte det op, fordi der er meget mere arbejde end blot de møder. Det er en opgave, som borgmestrene tager på fællesskabets vegne, ud over arbejdet som borgmester.

– Det er ikke en snakkeklub, hvor der ikke er noget, som bliver realiseret i virkeligheden. For eksempel laver de en sundhedsaftale hvert fjerde år, som bruges i det daglige arbejde ude i kommunerne.

– Er borgmestrene ikke i forvejen ansat til at fremme kommunernes interesser og koordinere for borgernes bedste?

– Man er nødt til at kigge på tværs. Det kan man ikke sidde som enkeltborgmester og gøre, så nogen er nødt til at påtage sig rollen.

– Normalt følger løn med ansvar og indhold. Her er der ikke bestyrelsesansvar, hvis tingene går galt.

– Jeg tror hurtigt, at pilen vil pege på formand og næstformand, hvis det ikke lykkedes for eksempel at lave en sundhedsaftale.

– Er der nogle eksempler på, at nogen er stillet til ansvar, for deres rolle i kontaktrådet?

– Jeg tror hele tiden, at medlemmer sidder og holder øje med formænd og næstformænd.

Valgplakater med Per Zeidler ses stadig i lygtepælene i Syddjurs kommune, mens hans politiske karriere vurderes at hænge i en tynd tråd. Foto: Ernst van Norde Politik Her er gangbang-politikerens skjulte sex-netværk

Vi arbejder for pengene

Kun tre af de ti skatteyderbetalte formænd og næstformænd har ønsket at svare på spørgsmål om deres arbejde og honorering i kommunekontaktrådene.

Både borgmester Egon Fræhr (V) fra Vejen og borgmester Carsten Kissmeyer fra Ikast-Brande afviser kritikken af deres honorering.

’Kommunekontaktrådet er en del af KL’s organisation. For pengene til KL får borgerne en mere effektiv og veldrevet kommune. Aflønningen er en honorering af min arbejdsindsats, kompetencer og ansvar’, skriver formanden for KKR Syddanmark Egon Fræhr i et mailsvar.

Venstres borgmester i Ikast-Brande Carsten Kissmeyer er næstformand i KKR Midtjylland, der har afholdt fire møder i 2017.

Han oplyser pr. mail, at ’arbejdet i formandskabet er relativt tidskrævende’ - og afviser blankt kritikken fra Dansk Folkeparti og Enhedslisten.

Afgørende for velfærdssamfundet
Carsten Kissmeyer fremhæver, at kontaktrådene koordinerer det kommunale samarbejde i regionerne på flere vigtige opgaver.

Eksempelvis inden for psykiatrien, bosteder, handicap-området og samarbejdet med de praktiserende læger. 

Derudover deltager formand og næstformand, ifølge Carsten Kissmeyer, i møder med eksempelvis handicaporganisationer, uddannelsesinstitutioner og de øvrige kommunekontaktråd. 

’Det er min opfattelse at samarbejdet mellem kommunerne, regionerne og det nationale niveau er nødvendigt, for at få det samlede velfærdssamfund til at fungere. Så det er helt klart min opfattelse, at skatteborgerne rent faktisk får noget ud af arbejdet i KKR’, skriver Ikast-Brande-borgmesteren.

Får noget for skatte-pengene
Også borgmester i Hjørring Arne Boelt (S), næstformand i KKR Nordjylland, forsikrer, at hans vælgere får noget ud af indsatsen.

- I Nordjylland har de øvrige kommunalbestyrelsesmedlemmer evalueret KKR indsatsen, og med et ok resultat, så ja skatteyderne får noget for pengene. Koordinering af de specialiseret tilbud, og mest muligt for pengene så. Taler Nordjyllands udlignings spørgsmål, og det er mange penge vi taler om her. Så ja Nordjylland får virkelig noget for skattepengene, skriver han i et mailsvar.

- Med hensyn til mit ansvar, så tror jeg spørgsmålet skal vendes til at, at den tillid som de røde partier har udvist mig, det ansvar tager jeg dybt seriøst. Det her er jo fordelingspolitik, ved ikke om man kan gøre det op i penge, fortsætter han.

Opdateret med kommentarer fra Arne Boelt.

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Steffan Kærulf Frandsen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen