Kommunalvalget blev historisk ringe for Venstre. Dermed er det tredje valg i træk, at partiet med Lars Løkke Rasmussen som formand, skal langt tilbage i historiebøgerne for at finde et ringere resultat.
Ifølge Roger Buch, der er kommunalforsker ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, har Venstre ikke siden 1989 præsteret et så dårligt resultat.
– Man kan næsten kalde det historisk dårligt, når man skal mere end 25 år tilbage for at finde et ringere resultat, siger han. Roger Buch vurderer, at forklaringen på Venstres nederlag først og fremmest findes hos politikerne på Christiansborg. Historien viser nemlig, at partiers præstationer på landsplan smitter af på det kommunale, og siden kommunalvalget i 2013 er tilslutningen til Venstre på landsplan faldet markant.
– Det er grundlæggende regeringen og Venstre på Christiansborg, der må tage nederlaget på deres kappe, siger Roger Buch.
Sammenlignet med kommunalvalget i 2013 har Venstre tabt godt tre procentpoint af stemmerne og landede på blot 23,1 procent. Dermed taber partiet cirka 79 byrådspladser på landsplan og i skrivende stund 11 borgmester poster.
Ny forskning: Løkke kostede Venstre op mod 180.000 stemmer
Partiet havde før tirsdagens valg 47 borgmestre og står i skrivende stund til 36 borgmesterposter - men det kan dog stadig ændre sig, da ikke alle konstitueringer er på plads.
Derudover mistede Venstre også posten som formand for Region Sjælland, selvom det landskendte folketingsmedlem Jacob Jensen var spidskandidat.
Vælgerne har dermed straffet partiet ved de tre sidste valg. Ved folketingsvalget i 2015 førte Lars Løkke nemlig sit parti til det dårligste valgresultat i 25 år - og det samme var tilfældet ved Europa-Parlamentsvalget i 2014. Her skulle man også skulle 25 år tilbage for at finde et ringere resultat for partiet.
Ifølge de to valgforskere Rune Stubager og Kasper Møller Hansen skyldes det dårlige resultat i 2015, at vælgernes sympati for Lars Løkke Rasmussen styrtdykkede frem til seneste folketingsvalg. Alene Venstreformandens person kostede op mod 180.000 stemmer til partiet, skriver de i bogen ’Oprør fra udkanten - Folketingsvalget 2015’.
Venstres politiske ordfører Jakob Ellemann mener ikke, at man skal overvurdere Christiansborgpolitikernes - og dermed heller ikke partiformandens - indflydelse på valget.
- Vi går tilbage, men der er også nogle andre dynamikker, hvor de nære ting spiller mere ind ved kommunalvalg. Det er mere broget, se eksempelvis på SF's borgmesterpost på Langeland.
- Men det er tredje gang i træk, at man skal tilbage til omkring 1990 for at finde tilsvarende resultat for Venstre. Kan man ane et mønster, Lars Løkke har været formand ved alle tre valg?
- Ja hvis man ser på mandater, men med til historien hører også, at alt flaskede sig ved det seneste kommunalvalg. Omkring en fjerdedel af stemmerne gav os halvdelen af borgmesterposterne. Marginalerne gik vores vej, fordi vi var dygtige og ret heldige. Det er svært at leve op til, og det har vi været bevidste om. Og hvis der kom en landspolitisk måling, hvor vi lå på 23 procent, så ville det være en af dem, som jeg meget gerne ville kommentere, siger han.