Kvindekamp om Folketingets mest prestigefyldte post

To stærke kvinder er i spil til posten som formand for Folketinget, som er mere anset end statsministerstolen

Udpegningen af en ny formand for Folketinget har fået ny dramatik efter udtalelser fra Helle Thorning-Schmidt (S), der kan betyde, at hun er spil til den meget prestigefyldte post.

- Det kan man aldrig vide, svarede Helle Thorning-Schmidt søndag på spørgsmålet, om hun har formands-ambitioner.

Efter at Folketingets nestor, Bertel Haarder (V), er ude af kampen med en udnævnelse til kultur- og kirkeminister, har opmærksomheden samlet sig om statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) opbakning til Dansk Folkepartis Pia Kjærsgaard til posten.

Den prestigefyldte post som formand og leder af præsidiet anses på Christiansborg for den højeste post i det danske magthierarki. Den giver samme løn, som en statsminister får, samt en stor embedsbolig på Christiansborg og bil med chauffør.

- Der er tradition for at give jobbet til en erfaren parlamentariker med bred anseelse, siger politisk redaktør på Fyens Stiftstidende Elisabet Svane.

Pia Kjærsgaard er i forvejen medlem af præsidiet og med 31 år som folkevalgt i højeste grad erfaren.

- Til gengæld er hun kontroversiel og har været det altid. Både Liberal Alliance og Konservative har traditionelt et anstrengt forhold til Dansk Folkeparti, siger Elisabet Svane.

Formanden udpeges af et flertal på Christiansborg. Med Thornings kryptiske udmelding kan der for alvor gå politisk spil i, hvad Liberal Alliance og Konservative så skal have af politiske indrømmelser, hvis de skal pege på Pia Kjærsgaard.

- Normalt vil Folketinget gerne besætte posten som 'Folketingets tillidsmand' med bred opbakning. Men en del tyder på, at også udpegningen til den post nu er sat i spil politisk, siger Svane.

- Nu skal der tovtrækkes, og formandsposten kan byttes for eksempelvis skattelettelser.

- Det er måske en naturlig konsekvens af valget, hvor tingene vil komme til at foregå meget mere i Folketinget og mindre ved skjulte forhandlinger end tidligere, og hvor alle vil have et stort behov for at gå ud og fortælle, hvad deres parti får ud af det, siger den politiske redaktør.

40 kommentarer
Vis kommentarer