LA i ny kovending: Dropper folkedrab

Liberal Alliance støtter ikke længere, at Danmark officielt skal anerkende fordrivelse af armeniere som et folkedrab

Anders Samuelsen ankommer på Marienborg for at føre forhandlinger med statsminister Lars Løkke Rasmussen. Polfoto: Mogens Flindt.
Anders Samuelsen ankommer på Marienborg for at føre forhandlinger med statsminister Lars Løkke Rasmussen. Polfoto: Mogens Flindt.

Anders Samuelsen og co. i Liberal Alliance vil nu ikke længere kalde drab på op mod 1,5 millioner armeniere i 1915 for et folkedrab.

Efter regeringsskiftet mener Liberal Alliance (LA) ikke længere, at Danmark officielt bør anerkende drabene som folkedrab. Dermed er der kommet helt nye boller på suppen, efter at Samuelsen har sat sig i Udenrigsministeriet, skriver Kristeligt Dagblad.

I sommer opfordrede LA sammen med Enhedslisten og Alternativet ellers den daværende Venstre-regering til, at Danmark officielt anerkendte Det Osmanniske Riges fordrivelse af armenierne i 1915 som et regulært folkedrab.

Tidligere udenrigsordfører for Liberal Alliance Mette Bock, som nu er kirke- og kulturminister, kaldte dengang Venstre-regeringens holdning for 'slap'.

Se også: Kløjs i kameler og dromedarer: Se hvad LA's nye ministre må sluge

Men nu har LA skiftet holdning. Partiets udenrigsordfører, Henrik Dahl, fortæller, at man ikke længere går ind for en officiel anerkendelse. 

I stedet vil man arbejde for, at tyrkerne "åbner arkiverne, så man frit kan forske i hele begivenhedsforløbet under Første Verdenskrig og årene efter".

- Vi er ikke historikere, og vi mener, at det principielt er et emne, som forskere må tage stilling til, siger Henrik Dahl til Kristeligt Dagblad.

Anders Samuelsen er Danmarks nye udenrigsminister. Foto: Mogens Flindt Politik Engell: LA satser hele butikken

Anders Samuelsen mener, at der reelt har været folktingsvalg i Danmark. Foto: Mogens Flindt Dansk politik - 21. nov. 2016 - kl. 13:55 Samuelsen om sin gigantiske kovending: Der har reelt været folketingsvalg

Udenrigsordfører for Enhedslisten Nikolaj Villumsen mener, at det er 'pinligt og dybt tragisk', at Liberal Alliance nu foretager en kovending.

- Vi ser en helt ekstrem undertrykkelse i Tyrkiet, som går ud over alle landets minoriteter: kurdere, kristne og armenere. Derfor er det højaktuelt, at vi fra dansk side bakker op om disse kræfter, som undertrykkes på det groveste, siger han.

På LA's landsmøde i København 2013 modtog Anders Samuelsens sine partifællers hyldest. I sin tale afviste han, at partiet skulle i regering. Foto: Stine Bidstrup/POLFOTO Dansk politik - 21. nov. 2016 - kl. 11:28 Av av, det sagde han bare ikke: Samuelsen afviste både ministerpost og - bil

Henrik Dahl afviser, at holdningsændringen skyldes, at partiet er kommet i regering.

Partiets holdning til arbejdsdelingen mellem politikere og forskere er bare blevet mere konsistent, lyder det.

- Vi er heller ikke tilhængere af, at politikere skal afgøre, om der findes global opvarmning. Det må relevante forskere afgøre, og det samme gælder, når det drejer sig om historiske begivenheder. 

Skiftende danske regeringer har i modsætning til lande som Sverige, Frankrig og Tyskland tidligere afvist officielt at anerkende massakren som et folkedrab.

Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) er torsdag indkaldt til samråd om emnet.

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

Husker du Anderes Samuels 'flip bottle challenge'? Her er et alternativ...
Her kan du se eller gense den oprindelige video

254 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere