LA kaldte Lidegaard-tale 'fej': Nu bruger Samuelsen den selv

Store dele af Anders Samuelsens folkedrabs-tale var ordret den samme som den, LA kaldte for 'fej', i 2015

Størstedelen af Anders Samuelsens tale var taget fra den Martin Lidegaard-tale, som LA tidligere har kritiseret. Foto: Linda Johansen
Størstedelen af Anders Samuelsens tale var taget fra den Martin Lidegaard-tale, som LA tidligere har kritiseret. Foto: Linda Johansen

Da udenrigsminister Anders Samuelsen 19. januar i år holdt tale om det armenske folkedrab, var store dele af talen ordret den samme, som den, den tidligere udenrigsminister holdt, i maj 2015.

En tale, som LA dengang kaldte 'fej' og 'manglende politisk mod'.

Det skriver Radio24syv, som har foretaget en sammenligning af de to taler.

Sammenligningen viser, at hele 61 procent af Anders Samuelsens tale var helt eller stort set ordret skrevet af fra Lidegaards tale i maj 2015.

Søster kritiserede talen
Martin Lidegaard afviste i 2015, at Danmark som stat officielt skulle anerkende, at armeneres død i 1915 var et folkedrab, og det fik LA's udenrigspolitiske ordfører, og Anders Samuelsens søster, Mette Bock, til at råbe op.

Ved talerstolen i Folketinget beskyldte hun Martin Lidegaard for 'fejhed' og 'manglende politisk mod', fordi SR-regeringen ikke ville kalde hændelsen i 1915 for et folkedrab.

Samme konklusion
Konklusionen i de to taler er ellers også den samme.

I 2015 sagde Martin Lidegaard:

- Samlet set er det min opfattelse, at det, som spørgerne kalder det armenske folkedrab, er et komplekst historisk, dokumentarisk og politisk-juridisk spørgsmål. (...) Det er først og fremmest et anliggende for Armenien og Tyrkiet at beslutte, hvordan deres indbyrdes forhold skal udvikle sig i de kommende år. Vi skal på vores side vise medfølelse og respekt – medfølelse og respekt for ofrene dengang og for deres efterkommere, medfølelse og respekt for nutidens armenere, men også for andre indbyggere i regionen, som lider under manglende normalisering, lukkede grænser og fjendebilleder. Vejen frem må og skal være forsoning, og det kræver dialog (...).Derfor er det mit og regeringens håb, at Armenien og Tyrkiet i de kommende år vil finde hinanden i en meningsfuld, åben og fordomsfri dialog, som kan resultere i en større fælles forståelse af både fortid og fremtid

I januar i år kom Anders Samuelsen frem til følgende konklusion.

- Samlet set er det min opfattelse, at det, som spørgerne kalder folkedrabet på armenierne, er et komplekst historisk, politisk og juridisk spørgsmål, som det ikke er den danske regerings eller for den sags skyld det danske Folketings opgave at dømme. Det er først og fremmest et anliggende for Armenien og Tyrkiet at beslutte, hvordan deres indbyrdes forhold skal udvikle sig i de kommende år. Vi skal på vores side vise medfølelse og respekt både for ofrene dengang og deres efterkommere og for nutidens armeniere og andre indbyggere i regionen, som lider under lukkede grænser og fjendebilleder. Vejen frem må og skal være forsoning, og det kræver dialog. Derfor er det mit og regeringens håb, at Armenien og Tyrkiet i de kommende år vil finde hinanden i en meningsfuld, åben og fordomsfri dialog, som kan resultere i en større fælles forståelse af både fortid og fremtid.

Kovending
LA's udenrigsordfører, Henrik Dahl, sagde 19. januar til Kristeligt Dagblad, at partiet ikke længere er for en officiel anerkendelse.

- Vi er ikke historikere, og vi mener, at det principielt er et emne, som forskere må tage stilling til, sagde Henrik Dahl til Kristeligt Dagblad.

Anders Samuelsens presserådgiver, Lars Peter Levy, henviser Ekstra Bladet til Henrik Dahls ovenstående kommentar og oplyser desuden, at udenrigsministeren før sin tale gjorde folk i salen opmærksomme på, at der ikke var meget nyt i talen.

Anders Samuelsen nævnte før sin tale, at emnet var blevet drøftet i maj 2015.

- Og derfor vil nogle nok også kunne nikke genkendende til noget af det, som både jeg og andre vil sige i dag. For sandheden er jo, at der ikke reelt er noget nyt siden da, sagde udenrigsministeren kort før sin tale 19. januar.

Efter talen sagde LA's udenrigsordfører, Henrik Dahl, til Kristeligt Dagblad, at partiets ændrede holdning ikke har noget at gøre med, at partiet nu er med i regeringen.

Lars Peter Levy siger til Ekstra Bladet, at Anders Samuelsen ikke har yderligere kommentarer til sagen.

Læs desuden Anders Samuelsens 'sjove' kommentar til Ekstra Bladet her.

Du kan læse de to taler i fuld længde her og her.

 

101 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere