Labour vil have ny afstemning om brexit

Der skal stemmes om Brexit igen, lyder det fra Labours leder, Jeremy Corbyn

Oppositionsleder Jeremy Corbyn. Foto: Frank Augstein/AP
Oppositionsleder Jeremy Corbyn. Foto: Frank Augstein/AP

Labours leder, Jeremy Corbyn, vil mandag aften meddele, at hans parti vil støtte opfordringen til en ny folkeafstemning i Storbritannien om brexit.

Det oplyser partiet på sin hjemmeside.

Parlamentet i London skal onsdag debattere og efterfølgende stemme om det næste skridt i forbindelse med briternes udtrædelse af EU. Her forventes det, at der kommer et udspil til en udtrædelsesaftale med EU. Den aftale vil Labour have til afstemning i befolkningen.

Labour er nemlig nervøse for, at det ender med, at Storbritannien skal forlade EU uden en aftale - altså en såkaldt hård brexit.

- Vi er fast besluttede på også at fremsætte eller støtte et ændringsforslag til fordel for en offentlig afstemning for at forhindre, at en skadelig Tory-brexit (Mays konservative parti kaldes The Tories, red.) bliver tvunget ned over hovedet på nationen, lyder det fra partilederen.

Corbyns udtalelse kommer i kølvandet på, at premierminister Theresa May tidligere har meldt ud, at hun ikke får en revideret brexit-aftale i hus i tide før afstemningen om udtrædelsesplanen i parlamentet senere i denne uge.

Det er denne afstemning, som forventes onsdag.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Mandag mødtes Theresa May i den egyptiske by turistby Sharm el-Sheik med flere statsledere. Hun fik også chancen for at tale om brexit med EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker. Foto: Francisco Seco/Ritzau Scanpix
Mandag mødtes Theresa May i den egyptiske by turistby Sharm el-Sheik med flere statsledere. Hun fik også chancen for at tale om brexit med EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker. Foto: Francisco Seco/Ritzau Scanpix

May fast besluttet
Premierminister Theresa May sagde tidligere mandag under et europæisk-arabisk topmøde i Egypten, at hun er fast besluttet på, at Storbritannien forlader EU 29. marts uden at forsøge at udskyde datoen.

Hun er klar til at vente til midten af marts for at få opbakning til den skilsmisseplan, som parlamentet allerede én gang har nedstemt.

Men proeuropæiske ministre og parlamentsmedlemmer i hendes eget parti er ved at miste tålmodigheden.

I weekenden skrev tre ministre i avisen Daily Mail, at de vil have en afklaring i denne uge for at forhindre, at Storbritannien falder ud af EU helt uden en aftale. De frygter, at det vil få katastrofale konsekvenser for landet.

De antydede, at de var klar til at stemme imod May. Det kan blive afgørende, hvis de også vil støtte et Labour-forslag om en ny folkeafstemning.

Corbyns støtte til en folkeafstemning kan sætte gang i et helt nyt drama om brexit, snart tre år efter at en folkeafstemning gav et snævert flertal for at træde ud af EU.

Se også: Parlamentsmedlemmer fra Labour trækker sig i protest

De syv parlamentsmedlemmer har stiftet et nyt parti kaldet 'independent group'.
Foto Daniel LEAL-OLIVAS / AFP Politik Krise i Labour: Syv medlemmer trækker sig

Se også: Udskydelse af brexit kan tvinge briter til valg

Foto: AP Politik Nærmer sig total nedsmeltning

726 kommentarer
Vis kommentarer