Le Pen overhaler præsident Macrons parti ved fransk EP-valg

Marine Le Pens National Samling bliver større end Macrons En Marche ved EP-valget i Frankrig, viser optælling

Marine Le Pens parti, National Samling, bliver størst ved det franske EP-valg. Det viser de foreløbige optællinger ifølge det franske indenrigsministerium.

Partiet, der tidligere hed Front National, står med 95 procent af stemmerne optalt natten til mandag til at få 24 procent af stemmerne.

Præsident Emmanuel Macrons midterparti, La République en marche (LREM), står til at få 21,9 procent.

Det skriver nyhedsbureauet dpa.

Le Pen, der led nederlag til Macron ved præsidentvalget i 2017, opfordrer ham til at opløse det franske parlament og udskrive nyvalg.

- Det er op til republikkens præsident at drage konklusionen. Han har sat sin præsidentielle anseelse på spil ved denne afstemning ved at gøre det til en afstemning om sin politik og endda sin personlighed, siger Marine Le Pen.

Det franske præsidentpalads afviser blankt hendes opfordring om at udskrive nyvalg. Det skriver det franske nyhedsbureau AFP.

I en udtalelse opfordrer National Samlings kampagneleder, Jordan Bardella, til at danne en "magtfuld gruppe" i Europa-Parlamentet.

- Fremgangen for vores allierede, og fremkomsten af nye kræfter over hele kontinentet baner vej for dannelsen af en magtfuld gruppe i Europa-Parlamentet, siger Bardella.

Andenpladsen til LREM er skuffende, men "ikke en straf" fra vælgernes side, lyder det i en meddelelse fra præsidentpaladset, efter at valgstedsmålinger viste et lignende resultat først på aftenen.

- Tallene er absolut ærværdige sammenlignet med, hvordan andre siddende regeringspartier har klaret sig ved tidligere EU-valg, siger en embedsmand i det franske præsidentpalads til nyhedsbureauet Reuters.

Både Le Pen og præsident Macron har fremstillet EU-valget som en test på deres respektive visioner for EU.

Macron ønsker et stærkt og tæt integreret Europa baseret på liberale, demokratiske værdier, mens Le Pen kæmper for et Europa bestående af suveræne nationer.

En af overraskelserne i det franske EP-valg er, at den grønne liste, Europe Ecologie-Les Verts (EELV), ser ud til at få over 13 procent af stemmerne og bliver dermed tredjestørst.

Ved valget for fem år siden fik de grønne 8,9 procent.

Også i blandt andet Tyskland og Irland ser miljøpartierne ud til at have klaret sig godt.

50 procent af franskmændene stemte ved søndagens valg.

4 kommentarer
Vis kommentarer