Lejeres egne milliarder skal gå til at renovere almene boliger

Omkring 72.000 boliger skal renoveres for flere milliarder kroner. Fokus skal være på grønne tiltag

- Vi har besluttet at investere 18,4 milliarder kroner i løbet af det næste halvandet år. Det er den største investering i den almene boligsektor nogensinde og den grønneste, siger han. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
- Vi har besluttet at investere 18,4 milliarder kroner i løbet af det næste halvandet år. Det er den største investering i den almene boligsektor nogensinde og den grønneste, siger han. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Et bredt politisk flertal er enig om at renovere almene boliger for 30,2 milliarder kroner, og pengene skal hentes fra en fond, som lejerne selv betaler til via deres husleje.

Projekter for 18,4 milliarder kroner er allerede godkendt, men fremrykkes til i år og næste år. Det siger boligminister Kaare Dybvad (S) på et pressemøde tirsdag.

- Vi har besluttet at investere 18,4 milliarder kroner i løbet af det næste halvandet år. Det er den største investering i den almene boligsektor nogensinde og den grønneste, siger han.

Regeringen kom med sit udspil for knap tre uger siden under statsminister Mette Frederiksens tale 1. maj, og et politisk flertal er nu enig om at renovere de 72.000 boliger, som allerede er på ventelisten.

Pengene hentes i Landsbyggefonden. Det er en fond, som lejere betaler til via deres husleje, og som typisk bruges til renovering af almene boliger.

- Landsbyggefonden er jeres penge, det er jer, der har sparet op. Når jeg har været rundt i landet, har jeg set, hvordan jeres boliger er ramt af fugt, svamp og byggeskader, siger ministeren henvendt til de almene lejere.

Han erkender, at det vil føre til en huslejestigning for nogle, men siger, at de omvendt får en bedre bolig ud af det.

Ministeren oplyser, at hver syvende beskæftiget i projekterne skal være lærlinge. Aftalen vil føre til lidt over 2000 arbejdspladser i år og lidt under 6000 næste år.

Klima- og energiminister Dan Jørgensen (S) er også glad for aftalen.

- Vi regner med, at det samlet kan føre til energibesparelser, der svarer til, hvad det koster at opvarme 40.000 lejligheder, siger han og uddyber, at det svarer til 47.000 ton CO2.

Til sammenligning er der omkring 540.000 almene boliger, og cirka én million borgere bor i en almen bolig.

Støtte til sager med energibesparende tiltag skal fremover prioriteres højere. I dag prioriteres der efter, hvilke projekter der har det mest påtrængende behov.

Aftalen indeholder dog ikke et egentligt mål for, hvor meget energiforbruget i den almene sektor skal reduceres, pointerer interesseorganisationen Synergi.

Der udformes desuden en ny grøn garanti for seks milliarder kroner, som skal skabe yderligere incitament til at energirenovere.

Det politiske flertal består foruden regeringen af Venstre, Dansk Folkeparti, De Radikale, SF, Enhedslisten, De Konservative, Alternativet og folketingsmedlem Sikandar Siddique på vegne af gruppen af løsgængere.