'Lejesoldater' anholdt: Trækker tråde til Trump

I Venezuela hævder præsident Nicolás Maduro at have forhindret et opsigtsvækkende kupforsøg beordret af USA's præsident

Præsident Maduro beskylder USA for at stå bag kupforsøg mod Venezuela. Video: Reuters. Redigering: Emma Svendsen.
Følg Politik

Konflikten mellem USA og Venezuela er i den grad blusset op igen.

Beskyldninger om lejesoldater, terrorister, korrupte embedsmænd og invasion med øje på præsidentkidnapning har fået de to lande på barrikaderne.

Eskaleringen kommer, efter at otte personer søndag blev dræbt, da 'lejesoldater' ifølge Venezuela forsøgte at trænge ind i oliestaten ud for landets nordlige kyst, hvor to amerikanske statsborgere blev anholdt.

Sent onsdag dansk tid kunne præsident Maduro så på et pressemøde vise omverdenen en skarpt redigeret video af den ene af mændene, Luke Dennan, som fortæller, at missionen gik ud på at tage kontrollen over lufthavnen i hovedstaden Caracas og kidnappe landets præsident.

Det skriver flere internationale medier, heunder The Guardian og CNN.

Artiklen fortsætter under videoen ...


Skulle bringes til USA
Maduro afspillede ligeledes videoer af tilfangetagelsen af de to amerikanske fanger, Luke Denman og Arian Berry. På onsdagens pressemøde fortalte Luke Denman i et videoklip, at han handlede på ordrer fra præsident Donald Trump.

Målet var ifølge Denman at få Maduro med hjem til USA, hvor han er sigtet for narkoterror.

- Jeg troede, at jeg hjalp venezuelanerne med at få kontrol over deres land igen, lyder det fra Denman i videoen.

Samtidig tordnede præsident Maduro mod sin kollega i Det Hvide Hus, mens han løftede et udklip fra en avisartikel i Washington Post, der beskriver kupforsøget som det værste siden invasionen i Svinebugten (Cuba i 1961, red.).

- Donald Trump og Mike Pompeo (USA's udenrigsminister, red.) står direkte bag det hele. Her er en kontrakt. Her er alle underskrifterne på en kontrakt for invasionen af Venezuela. En alvorlig forbrydelse.

Maduro hævder, at de anholdte amerikanerne er fra det amerikanske narkopoliti (DEA).

USA sigter Venezuelas præsident for narkoterror

Artiklen fortsætter under billedet ...

Nicolás Maduro fremlagde torsdag sine beviser på en invasion støttet af USA og oppositionslederen i landet Juan Guaidó. Foto: MIRAFLORES PALACE/Ritzau Scanpix
Nicolás Maduro fremlagde torsdag sine beviser på en invasion støttet af USA og oppositionslederen i landet Juan Guaidó. Foto: MIRAFLORES PALACE/Ritzau Scanpix

Iscenesat
Kritikere fremhæver dog, at præsident Nicolás Maduros regering gentagne gange har iscenesat sådanne invasionsforsøg. De sætter samtidig spørgsmålstegn ved Luke Dennans vidneudsagn.

'Du kommer fra Colombia og vil ind i landet via det nordlige Venezuela? Noget stemmer ikke. Måske er der tale om en krig mellem narkokarteller, men det ser ikke ud til at være en terrorinvasion', skriver Herbert Garcia på Twitter.

Han er general og tidligere regeringsminister i Venezuela.

Trump nægter invasion
USA nægter også hårdnakket at stå bag, hvad venezuelanske embedsmænd kalder en væbnet indtrængen med 'terrorist-lejesoldater' på det sydamerikanske lands nordlige kyst søndag.

Det meldte den amerikanske præsident, Donald Trump, onsdag.

- Vi finder ud af det. Vi har lige hørt om det, svarede Trump, da han blev spurgt om hændelsen og amerikanernes anholdelser tirsdag.

- Men det har intet at gøre med vores regering, tilføjede han.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Maduro talte på en virtuelt pressemøde til både nationale og internationale medier, herunder amerikanske CNN. Foto: MIRAFLORES PALACE/Ritzau Scanpix
Maduro talte på en virtuelt pressemøde til både nationale og internationale medier, herunder amerikanske CNN. Foto: MIRAFLORES PALACE/Ritzau Scanpix

Land i forfald
Det engang så rige land befinder sig i en dyb økonomisk krise, og Venezuela med de største kendte oliereserver i verden er også et af de mest korrupte.

Sundhedssystemet er brudt sammen, og selv vand og sæbe kan været svært at få fat i. Det samme gælder for andre basale dagligvarer.

Derudover har en magtkamp raseret i mere end et år mellem præsident Nicolás Maduro og den selvudnævnte midlertidige præsident Juan Guaidó.

Med militæret på sin side og politiet under kontrol sidder Maduro imidlertid sikkert på posten.

Lande beskylder Venezuela for tortur og drab på officer

Efter storm mod parlament: Tidligere leder beskyldes for at stå bag

Udenrigsminister advarer Maduro: - Hele verden ser på

På randen af kollaps: Dødspatruljer likviderer modstandere om natten

Mere fra Ekstra Bladet+

Det nye parti er et personligt projekt for Inger Støjberg

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind