Annonce:
Annonce:

Lektor: Tyrkisk valgresultat svækker Erdogan markant

Retfærdigheds- og Udviklingspartiet, AKP, får ikke længere flertal, og det er en markant svækkelse af Erdogan

Annonce:
Følg Politik

Recep Tayyip Erdogan, den tyrkiske præsident, og hans parti, Retfærdigheds- og Udviklingspartiet (AKP), har indkasseret et 'markant nederlag' ved søndagens parlamentsvalg.

Det vurderer lektor Daniella Kuzmanovic fra Københavns Universitets institut for tværkulturelle og regionale studier.

Med flere end fire femtedele af stemmerne optalt står det klart, at AKP mister flertallet i parlamentet, mens det prokurdiske HDP klarer den i Tyrkiet meget høje spærregrænse på 10 procent.

- Det er et nederlag til AKP, fordi partiet ikke længere har stemmer til at danne regering alene. Det er en markant sejr for det kurdiske parti HDP, siger Daniella Kuzmanovic.

Annonce:

- Det svækker Erdogan på den måde, at med sammensætningen af parlamentet, så er hans drøm om det stærke præsidentembede med eksekutiv magt rykket betragteligt længere væk. Så dette er en markant svækkelse af Erdogan.

Ingen af de andre partier i parlamentet støtter nemlig præsidentens ønske om at ændre forfatningen, så den nuværende parlamentariske styreform erstattes med en præsidentiel, hvor parlamentet - af nogle - frygtes forvandlet til en forsamling uden reel magt.

Erdogans parti, AKP, står til at få knap 42 procent af stemmerne.

Mange havde håbet, at AKP sammen med det prokurdiske parti HDP ville samarbejde og finde en løsning på den kurdiske konflikt i landet.

- Det prokurdiske parti har meget kategorisk afvist, at den forfatning, som AKP kunne tænke sig - altså en forfatning med et stærkt præsidentembede - ikke kommer på tale, siger Daniella Kuzmanovic.

De første meldinger fra AKP efter det foreløbige resultat søndag aften har været, at partiet går efter en mindretalsregering - og man forventer et valg før tid.

Annonce:

Det vurderer lektor Kuzmanovic som realistisk.

- I princippet er der fire år til næste valg, men holder dette, så tror jeg, at det bliver svært at forestille sig, at der går fire år, siger Daniella Kuzmanovic.

Tyrkiet-eksperten forventer, at det næste lange stykke tid vil blive 'præget af politisk krise i Tyrkiet'.

- Det er en meget mudret situation lige nu i det tyrkiske parlament.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Det er rent hykleri og lugter langt væk af hævn
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: