Lidt at vinde - alt at tabe: Dette frygter præsident-kandidaterne

Før valgdebat: Der er ét ord, som ingen af USA's præsidentkandidater ønsker sig forbundet med

Donald Trump holder sig aldrig tilbage for et godt ord. Her sviner han John McCain. (Video: AP)

NEW YORK, USA (Ekstra Bladet): 'GAFFE'. Det er det, som de alle frygter. De i alt 17 republikanske præsidentkandidater, der torsdag skal deltage i den første af primærvalgets store politiske debatter.

Selvom der er langt igen, før amerikanerne ved, hvem der når helt frem til selve valgdagen i november næste år, kan slaget hurtigt være tabt og kandidaturet ændre sig til én lang pinagtig lidelses-rejse, hvis en kandidat bliver forbundet med 'GAFFE'. En ups'er. En gedigen brøler, som det også hedder på godt gammeldags dansk.

Alt at tabe
For selvom der er forholdsvist lidt at vinde, er der nemlig utrolig meget at tabe ved aftenens GOP-debat. (GOP bruges om medlemmer af det republikanske parti).

- Vi er stadig meget tidlig i primærvalget, så groft sagt er der ikke så meget på spil for de enkelte kandidater. De har alle muligheder for at fremhæve sig selv, men mange vil træde varsomt, for der er til gengæld meget at tabe, forklarer David Birdsell, ekspert i politiske debatter og dekan ved Baruch College School of Public Affairs, til Ekstra Bladet.

Udfaldet af torsdagens debat mellem de ti pt. førende kandidater (jf. de sidste store meningsmålinger) kan ifølge Birdsell tilmed blive et 'karriereafgørende' øjeblik.

Med et blev præsident-Perry fortid
- Alle frygter og risikerer en 'gaffe'. Den her vidunderlige ups'er, der kan ødelægge alt. Som det blandt andet gjorde for Rick Perry i 2012, hvor han brød fuldstændig sammen på scenen. Det måske mest pinlige øjeblik i en GOP-debat nogensinde, lyder det. 

Den daværende Perry udstillede sig selv som et uvidende fjols på scenen, da han ikke kunne huske en af de tre politiske institutioner, han selv havde svoret, han ville nedlægge, hvis han blev præsident. Efter pinefulde 40 lange sekunder og gentagende spørgsmål fra debat-moderatorerne erkendte Perry selv nederlaget med et 'ups'.

- Efter det var en præsident-Perry bare ikke længere en mulighed, hans sponsorer forsvandt osv., forklarer David Birdsell.

Seerne venter på ups'erne
Torsdagen republikanske debat sendes på Fox News og har typisk set klare regler for de ti kandidater, som hver får ni-ti minutters fri taletid, kun et minut til at svare på spørgsmål og tredive sekunder til at svare et angreb fra en modkandidat.

- De fleste følger med i denne første debat for at se, hvem der bryder sammen, vurderer David Birdsell, der også bliver brugt som politisk kommentator af bla. CNN.

Den tidligere Texas-guvernør Rick Perry har dog siden klappen gik ned genvundet fatningen og stiller endnu engang op som kandidat til sædet på Pennsylvania Ave. Han vil dog ikke være at finde blandt de ti kandidater til hoveddebatten i Cleveland men til, hvad der er blevet døbt en 'happy-hour' debat med de resterende syv kandidater tidligere på aftenen.

'Jeg er god til.... øhhh'
Et andet legendarisk møde med en 'gaffe' fandt også sted for tidligere Arizona-guvernør Jen Brewer under en guvernørdebat i 2010.

Her frøs og stammede guvernørinden sig gennem sin åbningsmonolog, da hun angiveligt havde glemt, hvad hun selv havde udrettet som guvernør i staten.

Den mindeværdige brøler endte i stedet med denne sprogligt kludrede kommentar:

- We have did what was right for Arizona.

'Undskyld, hvad hr. præsident'
De berømte og frygtede ups'er blev også begået af daværende præsident Gerald Ford i 1976 under en debat med Jimmy Carter, der vandt valget. Til stor forundring for New York Times' udspørger Max Frankel udtalte Ford nemlig, 'at der er ikke en sovjetisk dominans i Østeuropa'. 'Undskyld, hvad?', lød Frankels umiddelbare respons.

Også nuværende præsidentkandidat Hillary Clinton har trådt i nælderne. Da hun i 2008 kæmpede mod Barack Obama missede hun at udtale den russiske præsident Dmitri Medvedevs navn korrekt flere gange og endte med at sige 'oh whatever'.

Aftenens GOP-debat er særligt ventet med spænding, fordi ejendomsmogul og enegænger Donald Trump fører i alle meningsmålinger.

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

47 kommentarer
Vis kommentarer