LIVE: Trump hovedperson i 'årets TV-begivenhed'

Se Mueller-høringen direkte her:

Onsdag klokken 14.30 skal særlig anklager Robert Mueller udspørges om konklusionerne i den fulde Rusland-rapport, som han offentliggjorde i april.

Ifølge demokraterne er det nemlig alt for få amerikanere, der har læst den 448-sider lange rapport om Donald Trumps potentielle konspiration med Rusland.

Nyhedsbureau AP betegnet den cirka seks timer lange afhøring af Mueller, som er tidligere chef for det amerikanske forbundspoliti, FBI, som 'årets tv-begivenhed' i Repræsentanternes Hus.

Se også: Mueller skal vidne om Rusland-rapport i Kongressen på live-tv

Robert Mueller blev i maj 2017 udnævnt til særlig anklager, og hans job var blandt andet at undersøge, om Rusland samarbejdede med folk fra præsident Donald Trumps valgkampagne op til det amerikanske præsidentvalg i 2016.

Rapporten konkluderede, at trådene mellem Trumps valgkamp og russerne ikke var nok til at dømme præsidenten, men omvendt frifandt rapporten ikke præsidenten for at have forsøgt at hindre efterforskningen.

Hvad skal du holde øje med under Muellers forklaring?

Mullers vidneudsagn bliver transmitteret live på tv. Her er nogle af de ting, du skal holde øje med:

Demokraternes strategi:
Hvert medlem af henholdsvis retsudvalget og efterretningsudvalget får fem minutter til at stille spørgsmål til Mueller. Derfor er det ventet, at Demokraterne nøje har planlagt, hvordan de skal udspørge ham.

Demokraterne vil forsøge at fremhæve de dele af rapporten, der giver et billede af præsident Donald Trump som en, der er villig til at hindre efterforskningen, hindre offentliggørelsen af skadelige oplysninger samt påvirke potentielle vidner.

Momentum til en rigsretssag:
Et voksende antal demokrater i Repræsentanternes Hus ønsker at indlede en rigsretssag mod Trump, og Muellers vidneudsagn kan blive et afgørende punkt, som kan få flere til at støtte dette.

Formanden for Repræsentanternes Hus, demokraten Nancy Pelosi, samt det demokratiske lederskab har hidtil være imod en rigsretssag mod Trump. Men samtidig har de gjort det klart, at der endnu ikke er blevet truffet en officiel beslutning omkring dette, fordi man venter på netop Muellers vidneudsagn.

Følger præsidenten med?
Præsident Donald Trump har sagt, at han ikke skal se Robert Muellers vidneudsagn i Kongressen.

Offentlighedens dom:
De efterfølgende vurderinger af Muellers vidneudsagn på Twitter og tv vil kunne forme, hvordan offentligheden i sidste ende opfatter onsdagens høring.

Vil Muellers vidneudsagn komme til at ændre noget?
Robert Muellers Rusland-rapport blev offentliggjort i april i år efter knap to års efterforskning. I rapporten afviser Mueller at konkludere, om Trump skal retsforfølges for at hindre retfærdigheden i at ske fyldest eller ej. Samtidig vil han ikke udelukke, at præsidenten har begået en forbrydelse.

Det er usandsynligt, at Mueller under onsdagens høring vil afsløre nye oplysninger. Tidligere har han udtalt, at »rapporten er mit vidneudsagn«.

Høringen begynder onsdag klokken 08.30 lokal tid i Washington D.C., hvilket er klokken 14.30 dansk tid. Først skal Mueller udspørges af retsudvalget og derefter af efterretningsudvalget.

Kilde: Ritzau

214 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere