Løkke: Danmark skal bekæmpe Islamisk Stat

Statsministeren vil orientere Udenrigspolitisk Nævn, før han svarer på spørgsmål om et bidrag i Syrien mod IS.

Det ser ud til, at danske styrker i form af F-16-fly og specialstyrker skal indsættes i Syrien for at bekæmpe Islamisk Stat.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) vil dog ikke bekræfte bidraget, før han har drøftet det med Folketingets Udenrigspolitiske Nævn fredag.

- Verden er i dag så lille, at vi ikke kan tillade os at vende ryggen til. Derfor skal Danmark selvfølgelig yde et bidrag, det gør vi allerede, og det vil vi fortsat gøre.

- Præcis hvilket bidrag, vi vil yde, offentliggør vi, når vi har rådført os med Udenrigspolitisk Nævn, siger han.

Endnu er det småt med oplysninger om et eventuelt bidrag, men det står klart, at det folkeretlige grundlag bliver centralt, hvis der skal være en opbakning blandt Folketingets øvrige partier.

Flere partier stiller sig således åbne for at sætte danske styrker ind, men kun hvis det folkeretlige grundlag er på plads.

Danmark har haft F-16-fly indsat i Irak, men modsat indsatsen der, har den formelle leder i nabolandet Syrien, Bashar al-Assad, ikke bedt Vesten om hjælp.

De danske fly i Irak blev trukket hjem for at blive repareret, og derfor blev der i stedet indsat et radarbidrag med 30 mand, som skal bidrage til at overvåge luftrummet over det vestlige Irak og østlige Syrien.

- Vi har et radarbidrag og et træningsbidrag, fordi Isil (et andet ord for IS, red.) er en ond kraft, som udgør en trussel mod Danmark.

- Allerede da vi trak F-16-flyene hjem, signalerede vi fra regeringens side, at det var midlertidigt, at vi gerne vil yde et bidrag, og vi stillede os åbne for på hvilket nyt mandat, man i givet fald skulle udsende F-16-flyene, siger Lars Løkke Rasmussen.

De danske kampfly smed mere end 500 bomber i Irak i kampen mod Islamisk Stat, men vendte i oktober sidste år hjem efter et års indsats.

36 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere