Løkke: Der venter svære forhandlinger

Forhandlingerne de kommende dage blive svære, skriver Lars Løkke (V), som erkender dårligt valg

Foto: Polfoto: Casper Dalhoff.
Foto: Polfoto: Casper Dalhoff.

Tak!

Sådan indleder Lars Løkke Rasmussen (V) et opslag på Facebook dagen efter valget, hvor Venstre fik det dårligste valg i 25 år. Et begmand fra vælgerne, som Løkke også erkender.

- I går gik Danmark til valg. Venstre fik ikke det valg, vi drømte om, men vi fik muligheden for at kunne sætte os i spidsen for en regering, der kan gribe opsvinget og få det til at få fæste i hele Danmark. Den mulighed skal afsøges de kommende dage. Der venter svære forhandlinger, skriver Lars Løkke Rasmussen på Facebook.

Lars Løkke Rasmussen (V) ventes at blive kongelig undersøger, mens Helle Thorning-Schmidt den kommende tid fortsat er fungerende statsminister. (Foto: Polfoto) Dansk politik Nu har Helle sagt op

De svære forhandlinger skal især føres med Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl, som er valgets store sejrherre med 21,1 procent af stemmerne. Dermed er DF landets andet største parti efter Socialdemokraterne.

Løkke forholder sig til valgresultatet. (Video: Maria Haargaard)

Venstres nedtur kombineret med Thulesens optur kan ifølge politisk kommentator Hans Engell bliver Løkkes helt store hovedpine i regeringsdannelsen.

Foto: Anthon Unger Dansk politik Løkke i Nyhavn efter valg-begmand

- Hans allerstørste udfordring er at skaffe et politiske grundlag med Thulesen Dahl, og der er ingen tvivl om, at det bliver en ben-hamrende hård forhandling.

- De starter med at finde ud af, om Venstre er indstillet på, at de skal have lige mange ministerposter, og Thulesen Dahl skal være finansminister. Jeg vil tro, at den vil han tage ret hurtigt.

Lars Løkke Rasmussen kan se frem til mange samtaler med Kristian Thulesen Dahl de næste par dage og måske endda uger (Foto: Jakob Jørgensen) Dansk politik Løkkes hovedpine: Derfor sidder Tulle med magten

- Derefter vil de ikke begynde med at uddele ministerposter, men derimod går i gang med at diskutere det politiske grundlag. Her har de begge en række krav, og de bliver det afgørende for, om de kan nå frem til dannelsen af en regering, siger Hans Engell til Ekstra Bladet.

Og så tilbage til Lars Løkkes første ord på Facebook efter valget. Han ville nemlig takke vælgerne. Både for opbakning og fokus på politik i valgkampen.

Dansk politik Venstre får dårligste valgresultat i 25 år

- Tak til alle jer, som i går stemte på Venstre. Tak til alle Venstres kandidater, tillidsfolk og Venstres Ungdom for en flot indsats, hvor vi holdt fokus på egen politik. Og tak til alle jeg har mødt gennem tre ugers hård valgkamp - hvad enten I stemte på Venstre eller ej – som personligt har givet mig opmuntrende ord med på vejen. Jeg ved det forpligter, skriver Lars Løkke.

Tulles triumt har vakt opsigt verden rundt (Foto: Niels Hougaard) Dansk politik Her er udlandets reaktion på Tulles triumf

Danmarks siddende statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) er på vej til møde med dronning Margrethe for at give hendes majestæt besked om, at hun ikke længere har det tilstrækkelige parlamentariske grundlag til at fortsætte som regeringsleder.

Herefter vil dronningen bede regeringen om at fungere som regering, indtil den nye er dannet.

Beslutningen sker ved den såkaldte dronningerunde, hvor et flertal af partiledere peger på, hvem de ønsker til at lede dannelsen af en ny regering.

Så starter han forhandlingerne med de øvrige partier for at finde ud af, om de peger på ham som statsminister.

Ubehandlet webpix

Sideløbende med det, så vil han føre egentlige politiske forhandlinger med valgets helt store vinder og nu næststørste parti Dansk Folkeparti.

Thorning er, indtil en ny statsminister udnævnes, fungerende statsminister.

90 kommentarer
Vis kommentarer