Løkke om EU's asyltvang: Sådan er det jo

Løkke mener, at EU-lande uden retsforbehold må finde sig i at blive nedstemt, når flygtninge skal fordeles.

Fire østeuropæiske lande blev tirsdag stemt ned, da EU-landene skulle omfordele 120.000 flygtninge. Dermed mistede de reelt en del af den selvbestemmelse over den ømtålelige asyl- og udlændingepolitik, som Danmark nyder i kraft af retsforbeholdet.

Men 'sådan er det jo', lyder det fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) før det hasteindkaldte topmøde i Bruxelles.

- De lande, der traktatmæssigt har en forpligtelse over for hinanden, har også et ansvar for at finde løsninger. Og de har selv accepteret de spilleregler, der er. Sådan er det jo i et demokrati. Man får ikke altid sin vilje, siger Lars Løkke Rasmussen.

Rumænien, Tjekket, Ungarn og Slovakiet stemte tirsdag imod kvotefordelingen, mens Finland undlod at stemme. Den slovakiske premierminister, Robert Fico, har reageret særligt skarpt på flertalsbeslutningen.

Han nægter at acceptere 'diktatet' fra Bruxelles, og han har truet med at 'blokere topmødet', uden at det har stået helt klart hvordan.

På vej ind i topmødebygningen onsdag aften var Robert Fico dog tavs, da han gik forbi de ventende journalister.

Det barske opgør mellem EU-landene kommer kort efter, at de EU-positive partier i Folketinget har sat det danske retsforbehold til folkeafstemning 3. december i år.

Formålet er at få forbeholdet omdannet til en tilvalgsordning. Dermed kan politikerne på Christiansborg fremover vælge, hvilke dele af EU-samarbejdet på retsområdet, Danmark skal være del af - uden at behøve at spørge befolkningen.

Det vil gøre det muligt for Danmark eksempelvis at fortsætte i Europol-samarbejdet, mens ja-partierne er enige om, at Danmark ikke skal med i asyl- og udlændingepolitikken.

- Danmark er ikke en del af asyl- og udlændingesamarbejdet i Europa. De andre lande er med, så de har forpligtet sig på en traktat efter hvilken man har en fælles asylpolitik.

- Og så bliver man også i sidste ende nødt til at acceptere de spilleregler, man træffer afgørelser efter, siger Lars Løkke Rasmussen.

Efter det månedlange råberi mellem EU-landenes hovedstæder, som kulminerede med afstemning tirsdag aften, håber Løkke, at roen nu vil sænke sig.

- Jeg håber, at vi kan komme videre, så dette topmøde bliver der, hvor vi ikke længere taler om, hvordan vi fordeler problemet mellem os. Men om, hvordan vi gør noget ved det. For det er der i den grad brug for, siger statsministeren.

36 kommentarer
Vis kommentarer