Løkke skal vidne i Støjberg-sag om adskillelse af asylpar

Instrukskommission undersøger forløb omkring adskillelsen af asylpar under daværende minister Inger Støjberg

Forhenværende minister Søren Pind (V) ankommer for at vidne ved Instrukskommissionen på Frederiksberg fredag den 19. juni. Under afhøringen fortalte han, at han havde advaret tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen om sin bekymring for, at der foregik noget ulovligt i Støjbergs ministerium. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Forhenværende minister Søren Pind (V) ankommer for at vidne ved Instrukskommissionen på Frederiksberg fredag den 19. juni. Under afhøringen fortalte han, at han havde advaret tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen om sin bekymring for, at der foregik noget ulovligt i Støjbergs ministerium. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) er blevet indkaldt til afhøring i Instrukskommissionen.

Det fremgår af kommissionens hjemmeside.

Kommissionen undersøger forløbet omkring den ulovlige adskillelse af asylpar i 2016 under daværende udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V).

Lars Løkke Rasmussen skal vidne efter sommerferien den 17. september.

Dermed har sagen om den ulovlige adskillelse og det potentielle lovbrud begået af Inger Støjberg nået den øverste top i den tidligere regering.

Også tidligere departementschef i Statsministeriet Christian Kettel Thomsen og tidligere departementschef i Justitsministeriet Barbara Bertelsen skal vidne. Hun er i dag departementschef i Statsministeriet.

De nye vidner er indkaldt, efter at tidligere justitsminister Søren Pind (V) under en kommissionsafhøring har fortalt, at han orienterede Lars Løkke Rasmussen om sin bekymring for adskillelse af asylpar.

- Jeg orienterede statsministeren om, at jeg var bekymret for det, der foregik i Udlændinge- og Integrationsministeriet, fortalte Søren Pind fra vidneskranken.

– Min erindring er, at det foregik på sms, og at det ikke udløste den store begejstring. Det er ikke en hverdagsting, at en minister henvender sig til statsministeren, fordi han er bekymret for, om loven bliver brudt. Jeg kan ikke huske, jeg har gjort det i andre sammenhænge.

Søren Pind fortalte også, at han ikke husker, hvornår han sendte sms'en til partifællen Løkke. Pind har heller ikke længere sms'en.

Instruksen om at adskille asylpar blev givet i februar 2016, da Venstre havde regeringsmagten.

Instrukskommissionens undersøgelse handler om, hvorvidt der i 2016 fra Inger Støjbergs ministerium og med hendes vidende blev givet en ulovlig instruks om, at alle asylpar skulle adskilles, hvis den ene var mindreårig.

Ifølge menneskerettighedskonventionen skal hvert par have en individuel behandling.

FAKTA: Ulovlig instruks under Støjberg undersøges

Midt i maj indledte Instrukskommission arbejdet med at undersøge tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjbergs (V) adskillelse af asylpar, hvor den ene var mindreårig.

Instruksen var ulovlig, fordi parrene havde krav på en individuel vurdering. Der kunne være par, som ikke måtte adskilles, for eksempel hvis de havde børn.

Instrukskommissionen får halvandet år til at granske sagen, og undervejs der løbende blevet indkaldt flere vidner.

Senest er tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) blevet indkaldt.

Læs mere om sagen her:

* Berlingske bringer i januar 2016 en nyhed om mindreårige asylansøgere, der er gift og bor med en voksen. Inger Støjberg annoncerer som udlændinge- og integrationsminister straks, at hun vil forhindre sager om 'barnebrude', når de kommer til Danmark.

* I en pressemeddelelse udsendt 10. februar 2016 fra Udlændinge- og Integrationsministeriet fik Udlændingestyrelsen besked om, at asylpar skulle adskilles, hvis den ene part var under 18 år.

* Instruksen er siden blevet betegnet som ulovlig af Folketingets Ombudsmand. En adskillelse ville kræve en individuel vurdering af det pågældende par.

* Ombudsmanden kunne ikke komme videre uden egentlige afhøringer, hvilket er det, kommissionen er i færd med. Den har sikret sig en del materiale, der endnu ikke har været fremme i offentligheden.

* Et syrisk asylpar blev ved Københavns Byret i marts tildelt 20.000 kroner i erstatning, fordi de blev tvangsadskilt i 2016. Dengang var kvinden 17 år og højgravid. Manden var 26 år.

Kilder: Politiken, Information, Berlingske, Ritzau.