Løkke slår med hammeren i New York

Den danske statsminister Lars Løkke Rasmussen erklærer FN's udviklingsmål for vedtaget

Den danske statsminister Lars Løkke Rasmussen har erklæret FN's udviklingsmål for vedtaget i New York. (Foto: AP)
Den danske statsminister Lars Løkke Rasmussen har erklæret FN's udviklingsmål for vedtaget i New York. (Foto: AP)

NEW YORK, USA (Ekstra Bladet): Det var til stående klapsalver, da statsminister Lars Løkke Rasmussen for kort tid siden bogstavelig talt slog i bordet på den internationale politiske scene.

Det skete, da han i selskab med Mogens Lykketoft og ca. 160 af verdens stats- og regeringschefer traditionen tro med dirigent-hammerens slag vedtog FN's 17 nye bæredygtige mål for de næste 15 år.

- Må jeg antage, at vi har vedtaget de erklærede mål?, spurgte Løkke Rasmussen ud til medlemmerne i salen.

Lidt hurtig på aftrækkeren nåede den danske regeringsleder at udbryde 'It is so decided', inden klapsalverne - og den formelle accept - reelt var gået i gang.

Men da de først flød, kom verdens ledere da også på benene og udvekslede håndtryk på tværs af højryggede stole og landegrænser ikke mindst.

Lars Løkke sammen med FN's generalsekretær Ban Ki-moon. (Foto: AP)
Lars Løkke sammen med FN's generalsekretær Ban Ki-moon. (Foto: AP)
 

Det er ikke altid den danske statsminister har held til at høste bifald på den internationale politiske scene. Sidste gang den danske statsleder optrådte blandt verdens stats- og regeringsledere, under COP15 klimatopmødet i 2009, var det med alt andet end klapsalver men snarere til stærke internationale kritiske røster om et forfejlet topmøde.

- Vi er samlet for at vedtage de bæredygtige udviklingsmål for FN. I dag forpligter vi ikke kun vores nationer til langsigtede visioner men også til konkrete og realistiske mål og deadlines, lød det fra Løkke Rasmussen under sin egen åbningstale forud for hammerslaget.

Under talen opremsede statsministeren kort, hvad Danmark og FN har opnået på områder som lige rettigheder, bekæmpelse af sygdomme, klima- og energipolitik samt bidrag og støtte til udviklingslandene. Han understregede dog samtidig, at der er lang vej igen. 

- Vi må alle leve op til vores forpligtelser. Og jeg kan forsikre jer om, at Danmark i hvert fald vil fortsætte vores arbejde med at leve op til disse forpligtelser.

Lars Løkke Rasmussen ankom torsdag aften til New York, hvor han fredag morgen har været med til at åbne FN's 70. Generalforsamling. Sammen med Generalforsamlingens danske formand Mogens Lykketoft, skal han lede de internationale forhandlinger hen over weekenden.

- Historien vil dømme os og vil holde os ansvarlige for, hvad vi skylder vores børn, og deres børn. Danmark vil tage lederskabet for at gennemføre programmet, og med de ord ønsker jeg jer et succesfuldt møde, lød det under statsministerens tale, der var en del kortere end hans kollegas - Ugandas præsident Yoweri Museveni, der i samarbejde med den danske delegation også leder værtsskabet. 

Den danske statsminister vil under topmødet være i prominent selskab. Ikke kun efterfulgte han en tale fra 18-årige pakistanske Malala Yousafzai.

Tidligere på dagen talte også Pave Frans som den første ved topmødet fra selv samme talerstol. Mandag mødes Lars Løkke Rasmussen i øvrigt også med præsident Barack Obama, inden turen går retur til Danmark.

80 kommentarer
Vis kommentarer