Annonce:
Annonce:

Löfven ventes væltet: Svære forhandlinger i sigte

Den svenske statsminister ventes at blive nedstemt tirsdag. Men derefter er det svært at sige, hvad der sker

- Dette er blokpolitikkens begravelse! Sådan var meldingen fra Löfven, da han holdt tale under valget (Video: Aftonbladet)
Annonce:
Følg Politik

Når medlemmerne af den svenske Riksdag tirsdag skal stemme om, hvorvidt den svenske statsminister Stefan Löfven (S) må blive på posten, tyder alt på, at han ryger.

Det ventes nemlig, at de fire borgerlige partier i Alliansen samt Sverigedemokraterna stemmer for, at statsministeren skal gå af.

Men hvad der sker, efter at statsministeren ventes nedstemt, er et mere mudret billede. Her skal Riksdagens formand udpege forhandlingslederen, som skal stå i spidsen for regeringsforhandlingerne.

Hemmelige aftaler
Sverige-kender Lars Hovbakke Sørensen, der er adjunkt ved Professionshøjskolen Absalon, ser det som mest sandsynligt, at det borgerlige parti Moderaterna skal lede forhandlingerne i første omgang.

Annonce:

- Det kan ende med alt muligt forskelligt. Men det er ret sandsynligt, at det vil være Moderaternas formand, Ulf Kristersson, fordi ham vil de fire blå alliancepartier og Sverigedemokraterna foretrække, siger han og fortsætter:

- Men man ikke sige det med sikkerhed. Der kan jo være overraskelser, hvor nogle har indgået hemmelige aftaler, hvor de har nogle krav til at pege på én bestemt som statsminister.

Mandag sikrede de borgerlige sig den vigtige post som formand, også kaldet talman, for forsamlingen.  Valget faldt på Andreas Norlén fra Moderaterna, og han skal - uanset udfald - udpege den næste statsminister.

Tillidsafstemning
Det første, Andreas Norlén gjorde som talman var at beslutte, at Riksdagen tirsdag skal holde tillidsafstemningen om Stefan Löfven.

Valget af Norlén blev støttet fra de borgerlige partier samt det indvandrerkritiske parti Sverigedemokraterna, som de øvrige partier ind til videre ikke har villet samarbejde med.

Og netop flere af de borgerlige partiers afstandtagen til Sverigedemokraterna gør billedet kompliceret, påpeger Lars Hovbakke Sørensen.

Annonce:

- Moderaterna og Kristdemokraterna er mere åbne for at lave noget sammen med Sverigedemokraterna. Centerpartiet og Liberalerna er meget stærke modstandere af Sverigedemokraterna og vil slet ikke røre ved dem, siger han.

Dansk eller tysk model
Drude Dahlerup, professor i Statskundskab på Stockholms Universitet, ser umiddelbart to mest sandsynlige scenarier for regeringsdannelsen.

Den ene er en dansk model med de borgerlige partier i regering med støtte fra Sverigedemokraterna.

- Men de har alle sammen lovet - og ikke mindst de to midterpartier Centerpartiet og Liberalerna - at de aldrig kommer til at danne regering med Sverigedemokraterna. Så den danske model ser svær ud, siger Dahlerup.

Det andet bud er en tysk model, hvor de rød-grønne og de borgerlige partier arbejder henover midten.

- Det ser heller ikke godt ud. For Socialdemokraterna har sagt, at så skal de have statsministerposten, og de borgerlige partier vil også være statsminister, siger hun og tilføjer:

- Der er absolut den mulighed, at hvis man efter fire afstemninger ikke har fundet den nye statsminister, så bliver der nyvalg.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:

Mest læste lige nu

Vi kræver ikke Kasper Hjulmands afgang, men ...
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: