Lykketoft om USA og Cuba: Obama plukker overmoden frugt

Det er på tide, at USA nærmer sig Cuba og agter at hæve handelsblokade, mener Folketingets formand

Det er positivt, at USA er parat til at etablere fulde diplomatiske forbindelser til Cuba og sågar åbne en ambassade i den cubanske hovedstad, Havana.

Det siger Folketingets formand, Mogens Lykketoft (S), der sad som Danmarks udenrigsminister fra 2000-2001.

- Det er en overmoden frugt, der er blevet plukket. Det kunne ligeså godt være sket for mange årtier siden med fornuft, siger Lykketoft.

USA's præsident, Barack Obama, siger i en tale, at det ny amerikanske forhold vil gøre det lettere for amerikanere at rejse til Cuba.

Ændringen skyldes, at Cuba har valgt at løslade den amerikanske hjælpearbejder Alan Gross, der har siddet fængslet i Cuba i fem år.

- Det har ikke været muligt for andre præsidenter at rokke ved problemet, selvom de kunne se meningsløsheden. Obama har fået lavet en handel om, at manden kommer ud, og det bliver anledningen til, at en præsident, der ikke søger genvalg, får brudt isen, siger Lykketoft.

Desuden kan det have lagt yderligere pres på præsidenten, at avisen The New York Times gennem denne seneste tid flere gange har argumenteret for, at præsident Obama bør fjerne embargoen mod Cuba.

Præsident Obama har tidligere talt om at forbedre forholdet til Cuba, men det bliver først indført nu, hvor han har to år tilbage som præsident.

- Det har en betydning, at han ikke søger genvalg, fordi der har været en meget hårdkogt modstand fra det republikanske højre og fra den cubanske eksil-lobby. Det er dog under nedbrydning, fordi en ny generation har talt for åbne relationer, siger Lykketoft.

Ud over løsladelsen af Gross er også USA's vigtigste amerikanske efterretningsagent i Cuba blevet løsladt efter et par årtier i fængsel.

- Det vil skubbe i en fornuftig retning i Cuba i forhold til mere fri erhvervsforhold og bedre politiske forhold, siger Lykketoft.

En eventuel ophævelse af handelsblokaden skal først stemmes gennem den amerikanske kongres.

0 kommentarer
Vis kommentarer