Måling: Separatistpartier står til sejr i Catalonien

Partier, der ønsker, at Catalonien skal løsrive sig fra Spanien, står til absolut flertal efter lokalvalg

Colourbox
Colourbox

Spaniens nordlige region Catalonien er drejet ind på kollisionskurs med den spanske regering, efter at separatistpartier tilsyneladende har sikret sig et absolut flertal ved et vigtigt valg til regionens parlament søndag.

Valgstedsmålinger viser absolut flertal til de partier, der går ind for selvstændighed til Catalonien, skriver Reuters.

Separatistpartierne står tilsammen til at få mellem 74 og 79 ud af de 135 pladser i regionalforsamlingen, viser en måling offentliggjort af den lokale tv-station TV3.

Se også: Valg i Catalonien handler mest om selvstændighed

Den største løsrivelsesgruppe, Junts pel Si (Sammen for ja), ser ud til at få mellem 63 og 66 pladser, mens det mindre, venstreorienterede parti CUP sikrer sig yderligere 11 til 13 pladser, viser TV3's måling.

Sammen får de ifølge valgstedsmålingerne 49,8 procent af stemmerne.

Valgdeltagelsen lå omkring 63 procent klokken 18, to timer inden valglokalerne lukkede. Det var næsten syv procentpoint højere end ved det seneste regionalvalg i 2012.

Begge partier har sagt, at hvis de får flertal, vil de ensidigt erklære uafhængighed inden for 18 måneder.

I Barcelona fejrer tilhængere af Junts pel Si valgsejren med slagord om uafhængighed, mens de flager med separatisterne rødgule flag med en hvid stjerne på en blå trekant.

Den spanske regering i Madrid har sagt, at den vil blokere for en løsrivelse via domstolene, fordi det er i strid med den spanske forfatning.

Den spanske regering afviste sidste år at lade catalonierne holde en bindende folkeafstemning om ja eller nej til løsrivelse. Da de selv valgte at holde en mere symbolsk afstemning i november sidste år, stemte 80 procent af dem, der deltog, for selvstændighed.

Madrid har advaret om, at Catalonien vil falde ud af EU og miste euroen, hvis regionen river sig løs og bliver selvstændig.

Men separatisterne i den rige region mener, at catalonierne får mindre tilbage fra Madrid, end de betaler i skat.

1 kommentar
Vis kommentarer