Macron: Dansk euro-nej hindrer ikke EU-topjob til Vestager

Den næste formand for EU-Kommissionen skal være karismatisk og kompetent, mener Frankrigs præsident

Det er ingen hindring for Margrethe Vestager, at hun kommer fra et land, Danmark, der ikke er med i euroen.

Det mener Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, som direkte adspurgt om sin holdning til dette svarer:

- Nøglen er, at de personer, som skal besætte de mest politisk følsomme poster, er med på projektet, at de er så karismatiske, opfindsomme og kompetente som muligt. Det er det. Jeg har ikke andre krav, siger Macron.

Det har ikke været et emne blandt EU-landene, at den danske konkurrencekommissær kommer fra Danmark, som har flere forbehold og ikke er med i euroen, fortæller en diplomat.

Den franske præsident nævnte inden topmødet tirsdag aften i Bruxelles, at Vestager er en af de kandidater, som har kvalifikationerne til at blive formand for EU-Kommissionen.

Macron nævnte i den forbindelse også sin landsmand Michel Barnier, som er EU's chefforhandler for brexit, og socialdemokraten Frans Timmermans, som er første næstformand i den snart afgående EU-Kommission.

Den franske præsident lægger særlig vægt på, at EU's centrale poster besættes af kandidater, som vil det "stærkest mulige Europa".

- Det skal være kvinder og mænd, som passer ind i dette projekt, og som kan samle et flertal blandt EU-landene og i EU-Parlamentet. Det er det eneste kriterium, siger Macron.

Den tyske forbundskansler, Angela Merkel, valgte efter topmødet at holde fast i sin støtte til den konservative tysker Manfred Weber, som er svækket efter en vælgerlussing i EU-valget søndag.

- Vi står ved vores spidskandidat, som er Manfred Weber. Andre står ved deres, konstaterer Merkel.

Hun opfordrer til at "være tolerant og kompromisvillig".

Tyskeren har ingen regeringserfaring. Han har været medlem af Europa-Parlamentet i 15 år.

6 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere