Macron kørt væk i hast fra teater

Demonstranter forsøgte fredag aften at tvinge sig adgang til et teater i Paris, hvor den franske præsident så et teaterstykke

Præsident Emmanuel Macron måtte fredag aften køres væk fra teateret Bouffes du Nord i Paris, efter demonstranter forsøgte at trænge ind i teateret.

Det skriver flere medier, blandt andre Sky News og Le Monde.

En video optaget uden for teateret viser, at det på et tidspunkt lykkes flere demonstranter at komme ind i teateret under tumult med politiet, men det lykkedes dem ifølge Paris' politi ikke at komme ind til præsidenten i salen.

Krig & katastrofer Flere franske soldater skal bekæmpe islamister i Afrika

Af videoen fremgår det da også, at demonstranterne kort tid efter bliver smidt ud af politiet.

Artiklen fortsætter under videoen ...


 

De vrede demonstranters forsøg på at trænge ind i teateret fik ifølge medierne præsidentens sikkerhedspersonale til at haste præsidenten væk fra teateret.

Videoen nedenfor optaget af en freelance-journalist viser angiveligt præsidenten blive kørt væk.

Artiklen fortsætter under videoen.

Pensionsreform
Aftenens demonstration er blot én i en lang, lang række rundt omkring i Frankrig, der har stået på siden starten af december.

Det er Emmanuel Macrons udspil til en grundig hovedrengøring af det franske pensionssystem for offentligt ansatte, der har gjort en del franskmænd rasende, fortæller Jørn Boisen, lektor ved Institut for Engelsk, Germansk og Romansk på Københavns Universitet, der forsker i franske samfundsforhold.

Planerne om at hæve pensionsalderen i frankrig fra 62 til 64 har ført til voldsomme demonstrationer - senest i lørdags. Foto:LIONEL BONAVENTURE/AFP/Ritzau Scanpix) nationen Protest virkede: Pensionsalder bliver på 62 år

- Det gamle pensionssystem er kompliceret, uretfærdigt og løber ikke rundt økonomisk nu. Men om fem år vil det give op mod 20 milliarder euros underskud på statsbudgettet om året. Så på den måde var det en bunden opgave.

- Macron har derfor ønsket at erstatte de nuværende 42 forskellige pensionsordninger for offentligt ansatte med ét system baseret på point. Når man er i arbejde, optjener man point, og når man har point nok, kan man gå på pension, siger han.

Med pointsystemet har Macron samtidig foreslået, at pensionsalderen dermed blev hævet fra 62 til 64 år.

Ringe vilkår
De offentlige pensioner i Frankrig er oftest konstrueret sådan sammen, at man får 75 procent af sin slutløn i pension. Det har den pensionerede ret til resten af livet og det vel at mærke, uden at de ansatte selv indbetaler til pension, når de er på arbejdsmarkedet, ligesom man gør i Danmark, fortæller Jørn Boisen.

Hvorfor mange franskmænd så ikke er indstillet på at ændre de utroligt lukrative ordninger til noget mere tidssvarende, mener Jørn Boisen skyldes, at offentligt ansatte generelt har ringe vilkår.

Samfund Stadig i fare: Ikke sikkert Notre Dame kan reddes

 

- Flere jobs i det offentlige er ret ubehagelige, har dårlige arbejdstider og er dårligt lønnet. Til gengæld har man haft en god pension, men hvis man fjerner det, så har du bare et job, der er ubehageligt og dårligt lønnet, siger Jørn Boisen.

Trods de mange strejker og demonstrationer, er lektoren overbevist om, at Macron får held med at få indført hans foreslåede pointsystem. Men han har været nødt til at give indrømmelser, og pensionsalderen kommer derfor ikke til at stige i første omgang.

196 kommentarer
Vis kommentarer