Macron og Le Pen har kurs mod anden valgrunde

Med næsten alle stemmer talt op står Macron til at vinde første runde af fransk præsidentvalg foran Le Pen

Medlemmer af præsident Macrons midterparti, La République en marche (LREM), jubler over de første valgstedsmålinger, der peger i retning af, at Macron har fået fire-fem procentpoint flere stemmer end sin nærmeste rival, Marine Le Pen. Foto: Ludovic Marin/Ritzau Scanpix
Medlemmer af præsident Macrons midterparti, La République en marche (LREM), jubler over de første valgstedsmålinger, der peger i retning af, at Macron har fået fire-fem procentpoint flere stemmer end sin nærmeste rival, Marine Le Pen. Foto: Ludovic Marin/Ritzau Scanpix
Følg Politik

Med 94 procent af stemmerne talt op får Frankrigs siddende præsident, Emmanuel Macron, opbakning fra 27,4 procent af vælgerne ved første runde af det franske præsidentvalg søndag.

Hans nærmeste rival, højrefløjskandidaten Marine Le Pen, får 24,2 procent, mens 21,4 procent har sat deres kryds ved venstrefløjskandidaten Jean-Luc Mélenchon.

Det skriver BBC.

De første valgstedsmålinger, der blev offentliggjort umiddelbart, efter at valgstederne lukkede klokken 20.00, viste også, at Macron havde fået fleste stemmer med Le Pen på andenpladsen.

Dermed ser det ud til, at Macron og Le Pen går videre til anden valgrunde 24. april.

I og med, at ingen af de i alt 12 præsidentkandidater i første runde fik over 50 procent af stemmerne, skal de to kandidater, der får flest stemmer, mødes i anden valgrunde om to uger.

Flere af Macrons modkandidater giver søndag aften deres opbakning til den siddende præsident.

Det gælder blandt andre Socialistpartiets kandidat, Anne Hidalgo, der er borgmester i Paris. Hun ser ifølge valgstedsmålingerne kun ud til at få omkring to procent af stemmerne.

Også den konservative kandidat Valerie Pecresse bakker op om Macron i anden valgrunde.

Hun opfordrer sine vælgere til at 'sige nej til ekstremismen' og advarer om 'katastrofale konsekvenser', hvis Macron ikke vinder.

- Det yderste højre har aldrig været tættere på magten i Frankrig, siger den konservative kandidat ifølge Reuters.

Pecresse ser ud til at få mellem 4,3 og 5 procent af stemmerne. Hvis optællingen af stemmer bekræfter det resultat, vil det være en gedigen vælgerlussing til tidligere præsident Nicolas Sarkozys konservative parti.

Det franske miljøpartis kandidat, Yannick Jadot, giver ligeledes sin opbakning til Macron, siger han ifølge Reuters.

En nær rådgiver for Eric Zemmour meddeler, at højrefløjskandidaten vil pege på Le Pen som sin foretrukne kandidat i anden valgrunde.

OVERBLIK: Se om de andre kandidater støtter Macron eller Le Pen

Søndag stemte franskmændene ved første runde af landets præsidentvalg.

Med 97 procent af stemmerne talt op, står den siddende præsident, Emmanuel Macron, og højrefløjspolitikeren Marine Le Pen til at gå videre til anden runde om to uger.

Det skriver BBC.

Flere andre kandidater til præsidentposten bakkede allerede søndag aften op om Macron eller Le Pen, efter at den første valgstedsmåling indikerede, at det endelige slag om præsidentposten kommer til at stå mellem de to.

Det skriver Reuters.

Få et overblik over, hvem de andre kandidater anbefaler de franske vælgere at stemme på her og deres foreløbige resultat ved søndagens afstemning.

* Jean-Luc Mélenchon (La France Insoumis).

Den 70-årige politiske veteran hører til på Frankrigs venstrefløj. Han lignede før valget den med størst tilslutning ud over Le Pen og Macron.

21,7 procent af stemmerne.

- Vi ved, hvem vi aldrig vil stemme på. Du bør ikke støtte Le Pen. Der må ikke være en eneste stemme på Le Pen i anden runde, siger han ved en valgtale søndag.

* Eric Zemmour (Reconquête).

Den stærkt antimuslimske Eric Zemmour er tidligere journalist. Han oplevede en stigning i meningsmålingerne i oktober, men tabte terræn til Le Pen.

7,0 procent af stemmerne.

- Imod Le Pen er en mand, som ikke har sagt et ord om identitet, sikkerhed eller immigration under sin valgkamp, og som derfor vil gøre det værre, hvis han bliver genvalgt. Derfor opfordrer jeg mine vælgere til at stemme på Marine Le Pen, lyder det.

* Valérie Pécresse (Soyons libres).

Hun er regionsrådsformand i Île-de-France, hvor blandt andet hovedstaden Paris ligger. Hun kommer fra den tidligere præsident Nikolas Sarkozys parti.

4,7 procent af stemmerne.

- Marine Le Pens nærhed til Vladimir Putin miskrediterer hende til at forsvare vores interesser i disse tider, siger Pécresse i en tale til sine støtter. Hun er uenig med Macron om meget, men anbefaler at støtte ham.

* Yannick Jadot (Europe Écologie Les Verts).

Jadot er medlem af EU-Parlamentet og tidligere Greenpeace-aktivist. Han har været kandidat for det franske miljøparti.

4,5 procent af stemmerne.

- Jeg opfordrer grønne vælgere til at blokere for højrefløjen ved at give deres stemme til Emmanuel Macron, siger han efter valgstedsmålingen.

* Anne Hidalgo (Parti Socialiste).

Den 63-årige politiker kommer fra den moderate venstrefløj og er borgmester i Paris. Hendes parti var regeringsparti, lige før Macron overtog præsidentposten i 2017.

1,7 procent af stemmerne

- For at sikre, at Frankrig ikke falder til hadet, opfordrer jeg jer til at stemme imod Marine Le Pens yderste højre 24. april.

Ud over de politiske kandidater har Frankrigs største fagforening, CFDT, også opfordret til at stemme på Emmanuel Macron, når anden runde afholdes 24. april.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hun er dansk politiks nyeste protest-dronning

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind