Magtpartier er uenige om en "næse" havde lukket Støjberg-sag

De to traditionelle regeringspartier er uenige, om en anmærkning af Støjberg havde lukket asylsag inden dom

Inger Støjberg og Karina Adsbøl får taget et billede sammen. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Inger Støjberg og Karina Adsbøl får taget et billede sammen. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Følg Politik

Venstre og Socialdemokratiet er uenige om, hvorvidt en næse til eksminister Inger Støjberg havde lukket sagen om ulovlig adskillelse af asylpar, hvor den ene er mindreårig.

En næse, eller politisk anmærkning, gives i sager, hvor der er grund til at kritisere en minister. Folketinget debatterer tirsdag, om Støjberg skal forlade Folketinget, fordi hun er uværdig.

- Hvis man i 2016 havde uddelt en næse, eller ministeren var blevet gået, og vi ikke havde haft en rigsretssag, havde vi ikke haft spørgsmålet om værdighed i dag.

- Når vi har det i dag, er det, fordi sagen er kørt hele vejen op til en rigsret, som har fældet en meget klar dom, som er den, vi drøfter i dag, siger politisk ordfører Jeppe Bruus (S).

Et flertal kan uddele en næse, hvis de vil udtrykke kritik af en minister, men undlade at trække støtten til vedkommende.

Da Inger Støjberg var udlændingeminister for Venstre, var der dog ikke et flertal for at give hende en næse.

Der var heller ikke flertal for at nedsætte en kommission til at undersøge sagen fra 2016, hvor asylpar blev ulovligt adskilt.

Det skete først, da magten skiftede til rød blok. En kommission blev nedsat og udtrykte kritik, hvilket førte til en rigsretssag.

For en uge siden blev Støjberg idømt 60 dages fængsel i den blot anden rigsretssag i 100 år for at adskille asylpar. Og tirsdag samles Folketinget for at stemme Støjberg ud, fordi et flertal mener, hun er uværdig.

Det kunne alt sammen være stoppet med en næse ifølge Socialdemokratiet.

Men det er Venstre ikke sikker på.

- Med det vi ved i dag, og med den retstilstand som Rigsretten har sat, er jeg ikke sikker på, at den her sag kunne have været håndteret med en næse. Det er jeg ikke sikker på, siger gruppeformand Karsten Lauritzen (V).

Regeringen er selv genstand for en kommissionsundersøgelse, idet en kommission ser på aflivning af flere millioner af mink, hvor der manglede lovgrundlag.

Venstre har allerede argumenteret for en rigsret, selv om kommissionen endnu ikke er kommet med sin konklusion.

Medlem af Folketingets Retsudvalg Karina Adsbøl (DF) kæder debatten sammen med minksagen, men får ikke direkte svar på sit spørgsmål til Karsten Lauritzen.

- Vi kommer måske til at diskutere det i forhold til statsministeren og den minkkommission, der kører. Kan hun nøjes med en næse, spørger Adsbøl, der i dagens anledning har sat sit hår, så det ligner Støjbergs karakteristiske hårknold.

De Radikale er enige med Venstre og har i øvrigt ikke talt om, hvorvidt Støjberg engang i fremtiden er værdig til at blive valgt igen.

- Jeg tror ikke, det havde været nok med en næse i sin tid med de ting, vi ved i dag, siger politisk ordfører Andreas Steenberg (R).

De Konservative kalder spørgsmålet kontrafaktisk og undlader at svare på det.

OVERBLIK: Partiernes argumenter for at erklære Støjberg uværdig

I sidste uge blev den tidligere Venstre-minister Inger Støjberg idømt 60 dages ubetinget fængsel for forsætligt at have brudt ministeransvarsloven.

Tirsdag vil et meget stort flertal stemme for, at hun bliver erklæret uværdig til at sidde i Folketinget.

Kun Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti ønsker ikke af at stemme for.

Her er partiernes politiske bemærkninger til det beslutningsforslag, som vil sende Inger Støjberg ud af Folketinget:

* Venstre og De Konservative:

Medlemmerne af Venstre og De Konservative vil stemme for. Det er partiernes opfattelse, at uanset hvilken partifarve man har, og hvad man mener politisk, skal lovgivningen overholdes.

Partierne mener, at det er uforeneligt med hvervet som folketingsmedlem at have fået en ubetinget fængselsdom.

Begge partier er til gengæld enige om, at Inger Støjberg kan stille op til Folketinget og genindtræde, når hun har afsonet sin dom.

Socialdemokratiet:

Socialdemokratiet stemmer for at sende Inger Støjberg ud af Folketinget og lægger vægt på, at Rigsretten har afsagt en meget klar dom, hvor 25 ud af 26 dommere var enige.

Det er partiets opfattelse, at Inger Støjberg har tilsidesat de krav, man kan stille til et folketingsmedlem.

Samtidig henviser Socialdemokratiet til, at kommunal- og regionsrådspolitikere mister deres valgbarhed, hvis de får en ubetinget fængselsstraf.

Dansk Folkeparti:

DF mener, at Inger Støjberg stadig er værdig til at blive siddende i Folketinget.

Partiet pointerer, at den tidligere udlændinge- og integrationsminister handlede efter 'et klart og tydeligt' politisk ønske fra et stort flertal i Folketinget, da hun besluttede at adskille asylpar, hvor den ene part var mindreårig.

SF:

SF mener ikke, at Inger Støjberg er værdig til at sidde i Folketinget, fordi hun har fået en 'relativt hård dom'.

Partiet nævner ligesom Socialdemokratiet, at kommunalpolitikere og regionsrådsmedlemmer mister deres valgbarhed, hvis de idømmes fængselsstraf.

Desuden skriver SF i bemærkningerne, at sagen muligvis ville kunne være endt anderledes, hvis Inger Støjberg ikke havde overhørt advarsler. Eller hvis sagen var blevet undersøgt tidligere.

De Radikale:

Partiet mener helt grundlæggende, at folketingsmedlemmer, der bliver dømt ved Rigsretten, ikke kan anses som værdige til at sidde i Folketinget.

Samtidig mener De Radikale, at en fængselsstraf som udgangspunkt altid skal føre til, at vedkommende mister sin værdighed.

Enhedslisten:

EL mener, at Inger Støjberg er uværdig, fordi hun som minister har handlet ulovligt, og fordi partiet mener, at hun har handlet uværdigt efter sin dom.

Desuden lægger Enhedslisten vægt på, at adskillelsen har haft psykiske konsekvenser for de adskilte par.

Nye Borgerlige:

Nye Borgerlige mener principielt, at spørgsmålet, om hvorvidt et medlem er uværdigt, først og fremmest er op til vælgerne. Partiet kommer ikke til at stemme for indstillingen.

* Frie Grønne:

Frie Grønne mener, at Inger Støjberg skal miste sit mandat, blandt andet fordi hendes lovbrud fik store konsekvenser for nogle af de par, som blev adskilt, og som var i en sårbar situation.

Kilder: Beslutningsforslag B 60.

FAKTA: Støjberg kan miste sin løn og må pakke sit kontor ned

Inger Støjberg, den tidligere Venstre-politiker, der i dag er løsgænger i Folketinget, står til at miste sin plads i Folketinget, når et flertal omkring tirsdag klokken 13.00 efter alt at dømme erklærer hende uværdig.

Det sker, efter at hun i sidste uge fik 60 dages ubetinget fængsel i Rigsretten for forsætligt at have brudt ministeransvarsloven.

Læs her, hvad det konkret betyder for Inger Støjberg, når hendes kolleger på Christiansborg har afgivet deres stemmer:

* Så snart et medlem er kendt uværdigt, er vedkommende udelukket fra at deltage i parlamentarisk arbejde. Man kan heller ikke stemme ved næste punkt.

* Inger Støjberg har kontor i Proviantgården på Christiansborg. Det skal ryddes, og udstyr skal leveres tilbage.

Folketinget har dog ifølge pressetjenesten ingen skrappe tidskrav. Så Støjberg vil ikke blive smidt ud tirsdag, og kontoret skal ikke være ryddet lige med det samme.

* Når Inger Støjberg med stor sandsynlighed mister sin valgbarhed, vil hun også miste sin løn. Vederlag og omkostningstillæg bortfalder fra den 1. i måneden efter Folketingets beslutning.

Ifølge Politiken har Inger Støjberg hidtil modtaget et vederlag på 58.672 kroner om måneden plus et skattefrit tillæg på 5.361 kroner. Vederlaget for december er allerede blevet udbetalt. Det vil altså sige, at hun fra nytår risikerer at stå uden indtægt.

* Der vil ikke være mulighed for at få eftervederlag, fordi hendes mandat ikke ophører i forbindelse med et valg eller sygdom. Inger Støjberg har været medlem af Folketinget i 20 år - siden 2001 - og derfor var hun oprindeligt berettiget til 24 måneders fuld løn.

* Inger Støjbergs fyring fra Folketinget kan også få betydning for, hvordan hun kan afsone sin straf på 60 dages fængsel. Udgangspunktet er, at hun enten skal i kvindefængslet i Jyderup eller afsone med fodlænke derhjemme, har Kriminalforsorgen oplyst til Jyllands-Posten.

* Kriminalforsorgen kræver almindeligvis, at afsoning i fodlænke kun kan ske, hvis vedkommende er under uddannelse eller har et job på minimum 20 timer om ugen.

Det betyder altså umiddelbart, at Inger Støjberg skal finde sig et job, hvis hun ønsker at afsone med fodlænke.

Kriminalforsorgen har oplyst til Politiken, at der 'overordnet set' ikke kan dispenseres for reglerne.

* Selv om Inger Støjberg formentligt bliver sendt ud af Folketinget tirsdag, behøver det ikke være for altid. Inger Støjberg kan stille op igen ved næste valg, og hun kan også blive valgt igen.

Kilder: Ritzau, Politiken, Jyllands-Posten.

Seneste nyt

Benny bekræfter vores bange anelser om regeringen

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.