Makedoniens præsident lukker skandalesag og udløser krise

Med et dekret vil Makedoniens præsident sætte stopper for sagsanlæg mod politikere i stor aflytningsskandale

En politisk krise tager fart i Makedonien, efter at landets præsident tirsdag har sagt, at han vil standse al efterforskning af en omfattende aflytningsskandale.

Præsidenten har tirsdag sagt, at han vil underskrive et dekret, "så sagsanlæg mod og blandt politikere indstilles".

- Jeg har besluttet at sætte en stopper for disse lidelser i Makedonien, siger præsident Gjorge Ivanov.

Oppositionsleder Zoran Zaev kræver præsidentens afgang. Han kalder beslutningen et kup.

- Vi kræver, at Gjorge Ivanov går af. Hvis han ikke gør det, vil han lede landet i sænk. Dette er et statskup. Vi vil tage alle midler i brug for at stoppe det, siger Zaev.

Oppositionen fremlagde sidste år en bunke eksempler på aflytninger, som angiveligt skulle være foretaget af daværende premierminister Nikola Gruevskis folk.

Påstanden fra oppositionen har lydt, at regeringen holder stram kontrol med journalister og dommere. Den har også manipuleret med valgresultater, hævder Zaevs lejr.

Socialdemokraten Zoran Zaev beskylder Gruevski og hans efterretningschef, Saso Mijalkov, for at stå bag aflytninger af flere end 20.000 mennesker i Makedonien.

Meldingen fra den makedonske præsident modtages med stor bekymring i Bruxelles.

EU's udvidelseskommissær, Johannes Hahn, skriver på Twitter, at præsidenten med sit dekret sætter Makedoniens drøm om optagelse i EU og Nato på spil.

- I lyset af denne udvikling nærer jeg alvorlig tvivl, om det er muligt at afholde et troværdigt valg, skriver Hahn om udsigterne til et snarligt parlamentsvalg.

Han opfordrer de politiske parter til at forhandle og løse konflikten.

1 kommentar
Vis kommentarer