Maldiverne i undtagelsestilstand før regeringskritisk demo

Efter formodet attentat mod præsidenten erklærer landet undtagelsestilstand før regeringskritisk demonstration

Maldiverne erklærer onsdag undtagelsestilstand, hvilket giver omfattende beføjelser til sikkerhedsstyrker, der kan anholde mistænkte forud for en regeringskritisk demonstration.

Det siger talsmand for præsident Abdulla Yameen, der blev forsøgt dræbt for en måned siden på en speedbåd, mens en bombe på et andet tidspunkt blev fundet ved hans embedsbolig.

Også Reuters skriver, at det populære ferieland erklærer undtagelsestilstand i 30 dage.

Det sker to dage før en planlagt demonstration, som det største oppositionsparti, MDP, står bag. Dets leder, Mohamed Nasheed, er i fængsel efter en bredt kritiseret dom.

- Præsident Yameen har erklæret undtagelsestilstand for at sikre sikkerheden og beskyttelsen af alle borgere, skriver hans talsmand, Muaz Ali, på Twitter.

Selve demonstrationen er rettet mod at presse præsidenten til at løslade Nasheed, hvis indespærring er blevet stærkt kritiseret af FN og internationale menneskerettighedsgrupper.

Det sker på et tidspunkt med øgede spændinger efter eksplosionen på præsidentens speedbåd 28. september, som sårede hans kone og to andre.

Præsidenten kom ikke til skade og det amerikanske forbundspoliti, FBI, siger, at der ikke er beviser for, at det var en bombe.

Det har ikke afholdt myndighederne i Maldiverne fra at kalde det et attentat.

24. oktober blev vicepræsident, Ahmed Adeeb, anholdt og anklaget for "højforræderi" af præsidenten med henvisning til, at han var tilknyttet eksplosionen på båden.

Præsident Yameen har brugt beskyldningerne om et attentat til at opruste sin personlige sikkerhed.

Han har fyret flere af sine ministre, før han krævede vicepræsidenten anholdt. Han står overfor at blive stillet for en rigsret.