Margrethe Vestager får toppost

Den danske politiker Margrethe Vestager skal være første næstformand for EU-Kommissionen, bekræfter Donald Tusk

Danske Margrethe Vestager bliver første næstformand for EU-Kommissionen, hvis det bliver godkendt i Europa-Parlamentet. Foto: Ritzau Scanpix
Danske Margrethe Vestager bliver første næstformand for EU-Kommissionen, hvis det bliver godkendt i Europa-Parlamentet. Foto: Ritzau Scanpix
Følg Politik

Margrethe Vestager er formentlig en glad kvinde tirsdag aften.

Den tidligere partiformand for Radikale Venstre er netop blevet nomineret til at blive første næstformand for EU-Kommissionen sammen med hollandske Frans Timmermans.

Det bekræfter Donald Tusk ifølge Reuters.

Også Margrethe Vestager har selv bekræftet posten på et pressemøde med statsminister Mette Frederiksen.

- Jeg er meget, meget glad. Jeg synes, det er fantastisk godt arbejde, som er leveret fra dansk side, at en dansker kan være så højt repræsenteret siger hun.

Snydt for det største stykke
Men selv om Margrethe Vestager endte med at få en post, så fik hun ikke den største bid af den europæiske kage. EU-kommisæren har tidligere klart sagt, at hendes 'plan A' var at få en af de øverste poster på EU-kransekagen, men de er gået til andre.

Hun ønsker dog ikke at gå nærmere ind i en diskussion af, hvorfor hun ikke fik posten som formand for EU-Kommissionen.

- Jeg tror ikke, at man skal gå ind og søge efter forklaringer eller motivforske, siger Margrethe Vestager på et pressemøde.

Rollen som kommissionsformand gik til den tyske forsvarsminister, Ursula von der Leyen, mens også den belgiske premierminister, Charles Michel, har fået en fin post. Han bliver formand for Det Europæiske Råd. Spanske Josep Borrell bliver udenrigschef.

Chefen for Den Internationale Valutafond, Christine Lagarde, indstilles til posten for chef for Den Europæiske Centralbank (ECB). Før franskmanden kan få posten skal ECB's Styrelsesråd og EU-Parlamentet involveres.

Men inden Margrethe Vestager og co. kan fejre de nye flotte titler endegyldigt, så skal EU-Parlamentet godkende dem ved en afstemning. Det siger EU-traktaten.

Tusk i tvivl
Ifølge Donald Tusk er der stadig et stort spørgsmålstegn ved, om EU-parlamentet vil tilslutte sig den pakke, som stats- og regeringscheferne er blevet enige om. Det siger han ifølge Reuters.

Han fortæller endvidere, at den nye EU-top ikke vil ændre fokus.

- Jeg er helt sikker på, at de nye ledere af vores institutioner vil være lige så konsekvente, som vi er i dag, når det kommer til udtrækningsaftalen og vores villighed til at diskutere vores fremtidige forhold med Storbritannien, siger Tusk.

Da de første meldinger om en toppostpakke med Ursula von der Leyen begyndte at cirkulere, kom der hurtigt kritik fra flere kanter.

Hun var ikke acceptabel for de tyske socialdemokrater, og der kom også meldinger fra den socialdemokratiske gruppe i Strasbourg, om at de ikke vil acceptere det.

Mere fra Ekstra Bladet+

Vi kan ikke have en rigspolitichef, der lyver

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind