Margrethe Vestager roser dansk flygtningeudspil

Det er godt, at Danmark tager en del af et europæisk flygtningeansvar, mener EU-kommissær Margrethe Vestager

Selv om Danmark kan afvise asylansøgere med sit retsforbehold, er det godt, at regeringen frivilligt tager 1000 flygtninge og giver 750 millioner kroner til en indsats i nærområdet.

Det siger den danske konkurrencekommissær Margrethe Vestager, som torsdag mødte statsminister Lars Løkke Rasmussen i Bruxelles sammen med EU's præsident, Donald Tusk, og EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker.

- Jeg kvitterede på Twitter for det danske bidrag. Man viser, at man gerne vil tage en del af det europæiske ansvar. Det er godt, at den danske regering er gået fra nul til 1000 og har lagt rigtige penge på bordet for at hjælpe flygtninge, siger Margrethe Vestager.

EU-Kommisionen vil fordele 160.000 flygtninge mellem 25 EU-lande, fordi Storbritannien, Irland og Danmark står udenfor den fælles asylpolitik. Briterne tager på fire år 20.000 kvoteflygtninge fra lejre, mens irerne tager knap 3000.

Margrethe Vestager frygter ikke, at flygtninge flytter til andre EU-lande, når de er fordelt.

- Man skal først og fremmest tage for pålydende, at de har brug for beskyttelse. Så må man i Europa finde ud af, hvordan man kan yde den, siger Margrethe Vestager.

Hun erkender, at mindst halvdelen ifølge EUs statistik, Eurostat, er migranter, som søger et bedre liv i Europa.

- Hvis folk vil migrere til Europa og ikke kan få flygtningestatus, kan man sige, at der er åbenlyst ingen grunde til, at du søger asyl og sende folk tilbage på en ordentlig og værdig måde, siger Margrethe Vestager.

Hun mener, at fordelingen ser 'meget broget ud', fordi Visegrad-landene - Polen, Ungarn, Tjekkiet og Slovakiet - ikke frivilligt vil tage flere flygtninge.

- Vi bliver testet på, om vore værdier og festtaler har et konkret indhold, siger Margrethe Vestager.