Masse-demonstrationer i Athen

Grækerne er samlet til massedemonstrationer i Athen forud for søndagens folkeafstemning. Omkring 45.000 er på gaden fredag aften

Se live fra demonstrationen i Athen herover:

Titusinder af grækere fylder fredag aften gaderne i hovedstaden Athen, hvor der er to demonstrationer med krav om henholdsvis et ja og et nej ved folkeafstemningen søndag.

En regeringsvenlig demonstration er i gang ved Syntagma-pladsen foran det græske parlament. Her er det ventet, at premierminister Alexis Tsipras vil tale til forsamlingen senere på aftenen.

Tsipras og hans regering har flere gange opfordret grækerne til at stemme nej til kreditorernes spareplan.

Finansminister Yanis Varoufakis har direkte sagt i et interview med Bloomberg fredag, at han ikke længere vil være Grækenlands finansminister, hvis det bliver et ja, og Tsipras har antydet, at han også vil trække sig.

Ja-fløjen er samlet ved et stadion mindre end 800 meter fra Syntagma-pladsen, hvor de råber proeuropæiske slagord og gentager europæiske lederes advarsler om, at Grækenland styrer direkte mod afgrunden og et exit fra euroen, hvis det bliver et nej på søndag.

Først på aftenen havde ja-siden mobiliseret omkring 20.000 mennesker, mens nej-siden havde samlet 25.000 demonstranter, vurderer græsk politi over for AFP.

Præsident Tsipras gik på scenen cirka halv nu på Syntagma-pladsen, hvor han sagde, at grækerne kun kan "leve med værdighed i Europa", hvis de stemmer nej.

- På søndag beslutter vi ikke alene at blive i Europa, vi beslutter at leve med værdighed i Europa, sagde Tsipras.

- Jeg beder jer sige nej til ultimatummer og vende ryggen til dem, der vil terrorisere jer. Ingen kan ignorere denne passion og optimisme, sagde han henvendt til de forsamlede.

Det kom for en kort bemærkning til sammenstød mellem græsk politi og demonstranter på nej-siden, hvor politiet affyrede lydgranater mod en mindre gruppe sortklædte demonstranter, skriver Reuters.

Der var dog ingen, der kom til skade under sammenstødet med politiet og urolighederne døde stille og roligt hen.

Desuden besluttede aktivister at lave en aktion, hvor de plyndrede et supermarked og delte mad ud til forbipasserende i protest mod udsigten til fortsatte besparelser og nedskæringer i blandt andet pensioner, skriver nyhedsbureauet AP ifølge flere medier.

I andre europæiske byer, herunder Rom, Berlin, Frankfurt, Bruxelles og Warszawa, er der meldinger om støttedemonstrationer til fordel for den græske nej-fløj, skriver AFP.

44 kommentarer
Vis kommentarer