May advarer: Nej til min aftale kan betyde farvel til brexit

Forud for afgørende afstemning advarer Theresa May det britiske parlament mod at afvise hendes aftale med EU

Få alle scenarierne efter aftenens afstemning forklaret her på et øjeblik.

Hvis de britiske parlamentarikere tirsdag aften siger nej til premierminister Theresa Mays brexitaftale med de nye tillægsforsikringer fra EU, kan det betyde, at briterne slet ikke kommer til at forlade EU.

Det siger May tirsdag eftermiddag i Underhuset, få timer før parlamentet for anden gang stemmer om hendes aftale.

- Hvis aftalen ikke går igennem, så kan vi have mistet brexit, siger May.

Det britiske parlament har fuld gang i debatten tirsdag forud for afstemningen. Den ventes at blive afholdt klokken 20.00 dansk tid, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Brexitbingo: Forstå Mays skæbnedage i syv trin

Brexitbingo: Forstå Mays skæbnedage i syv trin

 

Tre afstemninger ... måske

Tre skæbnesvangre afstemninger kan potentielt blive afholdt i Underhuset i Westminster i denne uge.

Startende med tirsdag aften:

Tirsdag 12. marts: Parlamentsmedlemmerne stemmer om den britiske regerings aftale med EU, herunder den reviderede aftale, premierminister Theresa May fik forhandlet på plads med EU-kommissionsformand Jean- Claude Juncker natten til tirsdag. Stemmer parlamentet JA, vil briterne forlade EU som planlagt med en aftale 29. marts. Stemmes der NEJ:

Onsdag 13. marts: Parlamentsmedlemmerne stemmer om, hvorvidt Storbritannien skal forlade EU uden en aftale, altså et såkaldt 'no deal-brexit'. Stemmer parlamentsmedlemmerne JA, vil briterne forlade EU 29. marts uden en aftale. Stemmes der NEJ:

Torsdag 14. marts: Parlamentsmedlemmerne stemmer om, hvorvidt Theresa May skal gå efter at udskyde brexit. Stemmer parlamentet JA, vil May igen skulle rejse til EU for at forhandle med stats- og regeringschefer. Stemmes der NEJ, vil Storbritannien forlade EU 29. marts uden en aftale.

 

Taber Theresa igen?

Sidst Theresa May satte sin brexitaftale med EU til afstemning i Underhuset, blev den forkastet med et flertal på 230 stemmer. 118 af dem kom fra hendes eget parti, de konservative.

Ifølge politiske kommentatorer fra Storbritannien regner de færreste med, at May kan få sin aftale igennem uden yderligere nederlag. Men meget kan nå at ændre sig inden tirsdag aften. Særligt på grund af én mands vurdering:

 

Cox anbefaler

Den britiske brexittoprådgiver, Geoffrey Cox, afviste i december at anbefale parlamentsmedlemmer at stemme for brexitaftalen mellem regeringen og EU.

Tirsdag eftermiddag kom han med sin opdaterede anbefaling, efter Theresa May har fået forhandlet ændringer til aftalen hjem med Jean-Claude Juncker. Og det var ikke positiv læsning for May.

Ifølge Cox vil der trods små fremskridt i aftalen stadig være risiko for, at briterne sidder fast i en toldlås med EU pga. det irske bagstop.

Den tidligere brexitminister David Davis har allerede indikeret, at han er åben for at følge Cox' anbefaling.

 

Bagstopper

Der er hverken tale om en position på fodboldbanen eller en form for medicin.

I stedet er det såkaldte 'backstop', eller bagstopper på dansk, en aftale mellem EU og Storbritannien, der sikrer, at der ikke opstår en hård grænse - hverken toldmæssigt eller politisk - på den følsomme strækning mellem Irland og Nordirland. Konservative parlamentsmedlemmer er nervøse for, om bagstopperen til gengæld vil føre til en hård grænse mellem Nordirland og resten af Storbritannien - altså en intern EU-grænse i nationen Storbritannien.

Ifølge Theresa Mays aftale med EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, fra natten til 12. marts er EU og Storbritannien nu enige om at gå efter alternative løsninger på udfordringerne på grænsen mellem Irland og Nordirland. Det skal ske inden udgangen af 2020.

 

ERG

European Research Group (ERG) er en gruppe parlamentsmedlemmer i det konservative parti. De er blandt de hårdeste brexittilhængere i Theresa Mays eget konservative bagland og er centrale for May, hvis hun skal have sin aftale hjem i parlamentet tirsdag.

Indtil videre tyder meget dog på, at ERG forholder sig ultraskeptiske over for fortolkning af skilsmisseaftalen mellem UK og EU, som May har forhandlet hjem.

ERG's formand, Jacob Rees-Mogg, er en af de hårdeste brexittilhængere i det britiske parlament.

 

En helt ny afstemning i parlamentet?

Flere steder bliver der nu spekuleret i, om Theresa May kan vælge at gå tilbage til EU for at bede om flere indrømmelser, end hun allerede har fået. Taber Theresa May et beskedent nederlag tirsdag aften, vil der ifølge The Guardians lyn-analyse måske være mulighed for, at hun kan bede om yderligere ændringer i skilsmisseaftalen, der kan bane vejen for en sejr i parlamentet, som vil give briterne en aftale at træde ud på.

Men ifølge Jean Claude Juncker var det allersidste omgang i EU-baren for briterne. Nu er det 'take it or leave it'.

- I politik får man nogle gange en anden chance. Det er, hvad man gør med denne anden chance, der er afgørende. For der kommer ikke nogen tredje chance. Der bliver ikke flere fortolkninger af fortolkningerne, ikke flere forsikringer om genforsikringerne, hvis den meningsfulde afstemning går galt, sagde Juncker i bestemt tone efter mødet med Theresa May.

 

En helt ny folkeafstemning?

Mange i Storbritannien håber på en helt ny brexitafstemning, hvor briterne kan 'melde sig tilbage' i EU. Dette er dog på nuværende tidspunkt meget usandsynligt og vil formentlig først kræve en folkeafstemning og Theresa Mays afgang som premierminister.

May har igen og igen afvist at ville så meget som nærme sig en ny afstemning.

Modstand mod aftale
En gruppe EU-modstandere i det britiske konservative parti, European Research Group, anbefaler ifølge mediet Sky News at stemme imod premierminister Theresa Mays brexitaftale tirsdag aften.

Det samme gør det nordirske parti DUP, der er støtteparti for Theresa Mays konservative. Det oplyser en talsmand for DUP tirsdag eftermiddag.

Dermed ser det overordentligt svært ud for May at samle støtte til den skilsmisseaftale, som hun har forhandlet på plads med EU.

Afstemningen ventes at finde sted tirsdag aften klokken otte dansk tid.

Ifølge Sky News kommer anbefalingen fra European Research Group, fordi regeringen med en tillægsaftale, som den mandag aften har indgået med EU, ikke lever op til sine egne løfter.

- I lyset af vores egen juridiske analyse, så kan vi ikke anbefale at acceptere regeringens beslutningsforslag i dag, siger parlamentsmedlem Bill Cash på vegne af gruppen ifølge nyhedsbureauet AFP.

European Research Group tæller cirka en snes konservative lovgivere, der søger et fuldstændigt brud med EU.

Meldingen fra nordirske DUP er, at der "ikke er opnået tilstrækkeligt fremskridt" i forhold til at sikre nye løfter fra May.

Det er fortsat den såkaldte bagstopper, der giver udfordringer.

- Det er tydeligt, at der stadig er risiko for, at Storbritannien ikke vil være i stand til at forlade bagstopperen lovligt, hvis den bliver aktiveret, siger en talsmand for DUP.

Katastrofe ulmer for May: Partifæller anbefaler nej

På skæbnedagen: Mavepuster til May

May og Juncker enige: Bagstopperproblem skal løses inden 2020