May på knæ: Skriver brev til EU

Theresa May har bedt EU om en udskydelse. Nu er det op til Løkke og resten af EU-statscheferne

Er du forvirret over Brexit? Få overblikket på tre minutter her. Video/redigering: AP/Kristian Hansen.

Storbritanniens premierminister, Theresa May, har nu formelt bedt om en udsættelse af brexit - landets skilsmisse med EU.

Det skriver BBC.

Onsdag morgen fortæller en talsmand fra Downing Street, at regeringen kun går efter en udsættelse på tre måneder. Hvorvidt May i samme brev har bedt om at selve udsættelsen også på et tidspunkt kan udsættes, er i skrivende stund uvist.

Ifølge en unavngiven minister, som almindeligvis troværdige BBC har talt med tidligere onsdag, har der også været planer om, at udsættelsen kan vare helt op til to år, hvis ikke briterne kan nå at få en aftale i stand i mellemtiden. Ifølge mediet er den britiske regering dybt splittet i spørgsmålet om, hvor lang en udsættelse bør vare.

Nyheden om, at Theresa May vil bede om en kortere udskydelse på brexit kommer, selvom John Bercow, leder af det britiske underhus, mandag afviste, at Theresa May kunne sætte sin aftale til afstemning en tredje gang.

Dermed er risikoen for et 'no deal'-brexit udløst af kalenderen d. 29. marts overhængende.

Formand tillader ikke ny afstemning om Mays nuværende aftale

Årsagen er, at det nu er op til EU's stats- og regeringschefer på et vitalt EU-topmøde torsdag at afgøre, om og på hvilke vilkår briterne kan få en udsættelse.

Alle 27 tilbageværende statschefer, herunder Lars Løkke Rasmussen, skal være enige om en udsættelse, før briternes brug af Artikel 50 af EU-traktaten formelt kan forlænges.

Sker det ikke, som Tyskland og Frankrig i går antydede som en mulighed, vil briterne styrte ud af EU om ni dage - uden en aftale.

Ny afstemning?
Michel Barnie, EU's chefforhandler, advarede tirsdag om, at hvilken som helst udsættelse af brexit ville have 'politiske eller økonomiske omkostninger' for de tilbageværende 27 EU-lande. Han understregede samtidig, at en udsættelse af brexit ikke kunne komme på tale uden en konkret plan.

- En lang udsættelse bør være bundet op på noget nyt, et nyt element eller en ny politisk proces, lød det fra Barnier på et pressemøde.

Dermed indikerede Barnier, at en ny folkeafstemning om brexit eller et parlamentsvalg i Storbritannien om en ny regering kunne være konkrete planer, der vil kunne få EU-landene til at gå med til en længere udskydelse.

- Hvordan kan vi sikre, at vi ikke er tilbage ved samme situation som i dag efter afslutningen af en muligvis lang udsættelse, spurgte Barnier.