Mayday, mayday: Theresa i kassen med rabiate homo-hadere

En ny konservativ regering bliver afhængig af rabiat, nordirsk højreparti, der imod abort og homoægteskaber

Den britiske premierminister Theresa May ser ud til at påkalde sig støtte fra de højere magter. Det får hun også brug for, mener Nils Arne Sørensen, professor ved Syddansk Universitet. Foto: AP
Den britiske premierminister Theresa May ser ud til at påkalde sig støtte fra de højere magter. Det får hun også brug for, mener Nils Arne Sørensen, professor ved Syddansk Universitet. Foto: AP

- Hun får det svært. Punktum.

Det er den kortfattede analyse fra Nils Arne Sørensen, professor ved Syddansk Universitet med britisk politik som kerneområde, efter at den engelske premierminister Theresa May totalt floppede ved det valg, hun helt for egen regning udskrev for 7 uger siden.

Planen var at styrke hendes mandat, selv om hun i forvejen sad i spidsen for en flertalsregering - omend et snævert flertal.

Men da briterne havde stemt torsdag, var flertallet væk, og i stedet ser det ud til, at Theresa May må lægge sin politiske skæbne i hænderne på det rabiate nordirske højreparti, Det Demokratiske Unionistparti, DUP, som bl.a. er imod fri abort og vielser af homoseksuelle.

Og det har sin pris, mener Nils Arne Sørensen.

- Hun annoncerer, at hun sammen med de mest radikale unionister i Nordirland tilsammen har 328 mandater, og at det må kunne bære en regering. Det er bliver ikke nemt at sejle med for hende.

DUP er startet af den karismatiske og ultraortodokse præst Ian Paisley, der var medansvarlig for mange menneskers død under borgerkrigen i Nordirland fra 1969 og frem til 1998.

- Han var den mest ekstremistiske stemme i konflikten og mente, at katolikker var skabt af Fanden  selv. Og det er stadig et parti, der ligger langt til højre, siger Nils Arne Sørensen.

Han mener, at det er svært præcist at sige, hvad DUP vil kræve for at holde Theresa May ved magten.

- Men man kan da forestille sig, at de vil have nogle garantier for, at nuværende udviklingen i retning af, at Nordirland og republikken Irland bliver vævet tættere og tættere sammen, bliver stoppet. Og så vil de sikkert tage sig godt betalt rent økonomisk, når de EU-tilskud, de hidtil har levet højt på, ophører som følge af brexit.

Det var Theresa May selv, der i en tale foran Downing Street 10 fredag, erklærede, at hun trods valgnederlaget vil forsøge at danne en ny britisk regering, og at hun satser på at få støtte fra DUP for at få flertal.

- Jeg vil nu danne en regering, der kan lede Storbritannien fremad. Vi vil fortsat arbejde sammen med vore venner og allierede i Det Demokratiske Unionistparti. Kun De Konservative og DUP er berettiget og har mulighed for at skabe sikkerhed, sagde hun bl.a.

Senere på dagen bekræftede partileder Arlene Foster fra DUP, at de er parat til forhandle.

- Premierministeren har talt med mig her til morgen, og vi vil indgå i drøftelser med De Konservative, siger Arlene Foster.

Formel 1-kørere afviser bestemt rangorden hos Ferrari

Selv om regeringen ser meget skrøbelig ud, deltager Nils Arne Sørensen ikke i det kor, der spår Theresa May en kort levetid som premierminister.

- Der kan simpelthen ske så mange forskellige ting. Hvis hun f.eks. lykkes med den her regering, og inden jul kommer ud med et brexit-resultat, som måske bliver en blød brexit, hvor briterne får nogle kattelemme til at begrænse indvandringen men stadig får adgang til det indre marked, så kan hun sagtens sidde de næste fem år. Men det kan også gå helt galt.

.............................................

Her er partiet der kan sikre Theresa Mays flertal

Ultra unionisten Ian Paisley stiftede det parti, som skal holde Theresa May ved magten. Foto: AP
Ultra unionisten Ian Paisley stiftede det parti, som skal holde Theresa May ved magten. Foto: AP
 

- Jeg undsiger dig antikrist! Vig fra mit åsyn.

Hans røst kunne høres tydeligt i hele Europa-Parlamentet den dag i oktober 1988, da den 1,88 meter høje Ian Paisley med truende skridt nærmede sig talerstolen, hvor en forvirret, forbavset og sikkert også forskrækket Johannes Paul II stod i sine hvide paveklæder.

Han blev dog hurtigt overmandet af vagter og smidt ud.

Ian Paisley kunne ikke lide katolikker. 'Katolikker er skadedyr og de avler som rotter', mente han, og da selv samme pave døde i 2006, udtalte Ian Paisley: 'Denne romerske præst er nu i helvede'.

Det var Ian Paisley, som selv døde i 2014, der for over 45 år siden grundlagde DUP, hvis 10 mandater er nødvendige for at holde Theresa May ved magten.

Det bør du vide om DUP:

* DUP er det største parti i Nordirland, men et af de mindre partier i Underhuset.

* I dag står 46-årige Arlene Foster i spidsen for partiet. Hun er samtidig førsteminister i Nordirland.

* I 2016 indgik DUP i en uformel koalition med De Konservative, der dengang havde et meget lille flertal i det britiske parlament.

* Partiet støtter beslutningen om at forlade EU og betragter resultatet af sidste års afstemning som urørligt.

* Men DUP støtter ikke et 'hårdt brexit', sådan som De Konservative har lagt op til forud for valget.

* Partiet ønsker at holde grænsen til EU-medlemslandet Irland åben efter brexit, der skal forhandles fra næste uge med EU.

* Der ventes bl.a. uenighed mellem DUP og De Konservative på pensionsområdet.

* DUP modstander af homoægteskaber og fri abort.

......................................

Sådan stemte briterne

Der er 650 pladser i det engelske parlament. Så der skal 326 stemmer til et flertal.

De konservative: 318 (-12)

Labour: 261 (+29)

Det skotske Nationalparti: 35 (-21)

Det liberale parti: 12 (+4)

DUP: 10 (+2)

Andre: 13 (-2)

En enkelt kreds mangler at blive talt op.

.....................................

Stephen Kinnock blev genvalgt

Den tidligere danske statsminister Helle Thorning-Schmidts mand, Labour-politikeren Stephen Kinnock har fået genvalg til det britiske underhus.

Han fik 68,1 procent af stemmerne i Aberavon-valgkredsen i Wales.

Det svarer til 22.662 stemmer - en stigning på 19,2 procent i forhold til det sidste parlamentsvalg i 2015. De Konservatives Sadie Vidal kom ind på en andenplads med 5901 stemmer.

- Jeg vil blive ved med at kæmpe for at ´'redde vores stål' og være der for vores samfund, skriver Kinnock på det sociale medie Twitter.

I Storbritannien er han ligeledes kendt som søn af den tidligere Labour-leder Neil Kinnock.

..................

Kom ind bag Storbritanniens mest berømte adresse

Bag denne relativt beskedne dør, gemmer der sig intet mindre end omkring 100 værelser. Foto: AP
Bag denne relativt beskedne dør, gemmer der sig intet mindre end omkring 100 værelser. Foto: AP
 

* Adressen Downing Street 10 har siden 1735 været et symbol på den britiske premierministers embede og står i dag sammen med Det Hvide Hus blandt de vigtigste politiske bygninger i verden.

* 10 Downing Street i City of Westminster i London er den britiske premierministers officielle residens.

* Adressen kunne i 1985 fejre 250 års jubilæum. I den forbindelse sagde premierminister Margaret Thatcher, at nummer 10 var blevet en af de mest dyrebare juveler i den nationale kulturarv.

* Huset har omkring 100 værelser. Tredje sal består af en privatbolig, mens køkkenet ligger i kælderen. De øvrige etager består af kontorer, en reception, mødelokaler og spisestuer.

* I 1732 tilbød kong George II ejendommen til Sir Robert Walpole, den daværende britiske regeringsleder. Walpole afviste at tage imod den som en personlig gave. I stedet bad han kongen om at dedikere boligen til fremtidige britiske statsledere.

* Det er først fra 1902, at det har været forventet, at premierministeren bor på adressen.

* En undtagelse var Tony Blair, der sammen med sine kone og deres fire børn valgte at bo i Downing Street 11, da det har et større boligareal. Nr.11 er residensen for den britiske finansminister.

* Downing Street 10 er en af de mest bevogtede bygninger i Storbritannien. Døren kan ikke åbnes udefra, fordi der ikke er noget håndtag.

* Katten Larry har boet i den britiske premierministerbolig siden 2011. Larry blev hentet til adressen for at hjælpe med rottebekæmpelse, efter en stor rotte var rendt forbi gadedøren midt under en direkte tv-sending.

* Traditionen med at holde kat i Downing Street 10 går ifølge Storbritanniens nationale arkiver helt tilbage til 1800-tallet.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.