Mays mareridt: - Hun gør os til en slavestat

Ministre forlader Theresa May på stribe, mens partifæller forsøger at orkestrere et formandsopgør midt i brexit-balladen

Ekstra Bladets James Kristoffer Miles fortæller om her aftalen reaktionerne fra briterne (Producer: Martin Lorentsen)
Følg Politik

Onsdag blev en af de mest dramatiske dage i britisk politik.

Men kvalerne er slet ikke ovre for premierminister Theresa May, selvom hun onsdag formåede at overbevise et snævert flertal om at gå videre med sin plan for Storbritanniens vej ud af EU. Det såkaldte brexit.

Stærke kræfter i Det Konservative Parti forsøger nemlig fortsat at komme hendes politiske virke til livs.

Fra korridorerne i Westminster rapporterer blandt andet BBC's politiske redaktør Laura Kuenssberg, at de EU-skeptiske konservative efterhånden har samlet nok støtter til at fremtvinge en mistillidsafstemning mod Theresa May.

Vigtig minister skrider
Ifølge redaktøren siger konservative kilder til hende, at en afstemning kan være mindre end 24 timer væk. Hun understreger dog, at den slags trusler har været luftet en hel del gange tidligere.

Uroen giver konkret udslag i, at ministeren for brexit, Dominic Raab, har forladt sin post torsdag morgen, fordi han ikke kan leve med brexit-aftalen.

- Ingen demokratisk nation har nogensinde underlagt sig et sådan udefrakommende regime uden demokratisk kontrol, lyder det bl.a. i hans afskedsbrev.

Tidligere har også viceministeren for Nordirland trukket sig.

Slavestat
Uanset udfaldet af de interne armlægninger møder Theresa Mays køreplan til brexit enorm modstand i hendes parti.

Den måske retorisk mest aggressive er Jacob Rees-Mogg. Han har beskyldt Theresa May for forræderi, fordi aftalen ifølge ham giver Irland større indflydelse over Nordirland end Storbritannien. Men han stopper ikke dér.

Britisk minister stopper: Utilfreds med aftale

Artiklen fortsætter under billedet ...

Theresa May foran Downing Street 10 i aftes. Foto: AFP/Ritzau Scanpix
Theresa May foran Downing Street 10 i aftes. Foto: AFP/Ritzau Scanpix
 

- Hun har ikke lavet en aftale med Bruxelles. Hun har overgivet sig på alle de punkter, de ønskede. På den måde er det et brexit, der ikke bare gør os til en marionetstat, men til en slavestat, har han sagt på Sky News ifølge avisen Metro.

Manglende alternativt
Jacob Rees-Mogg og tidligere udenrigsminister og London-borgmester Boris Johnson repræsenterer den del af partiet, som tror, at Storbritannien kan blive et nyt Canada med frihandelsaftaler med nationer i hele verden. Og derfor ser de ingen grund til gå på kompromis med Bruxelles.

Problemet er bare, at fløjens medlemmer ikke rigtig kan opstille konkrete alternativer til den plan, som Theresa May har strikket sammen. Dette skal også have været tilfældet under krisemødet i aftes, hvor adskillige ministre stillede sig på bagbenene, men altså uden at levere reelle alternativer til den foreliggende plan.

I øjeblikket kan Theresa May altså blot krydse fingre for, at hun kan blive siddende de næste ti dage frem til søndag 25. november klokken 9.30, når der afholdes EU-topmøde for at godkende Brexit-planen.

Hvis alt går efter planerne, skal Storbritannien være ude af EU til marts.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hun undskyldte kun oprigtigt, da hun hostede

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind