Medie: CIA-direktør hørte optagelse af drab på Khashoggi

CIA og den tyrkiske efterretningstjeneste vil ikke kommentere oplysning om lydoptagelse

CIA's direktør har ifølge Reuters hørt lydoptagelser af mordet på den saudiske journalist. Foto: AP/Timothy D. Easley
CIA's direktør har ifølge Reuters hørt lydoptagelser af mordet på den saudiske journalist. Foto: AP/Timothy D. Easley

Gina Haspel, der er leder for CIA, overhørte under et besøg i Tyrkiet i denne uge en båndet optagelse af, hvordan den saudiske journalist Jamal Khashoggi blev myrdet.

Det oplyser to kilder til nyhedsbureauet Reuters.

Repræsentanter for CIA og den tyrkiske efterretningstjeneste vil ikke kommentere sagen.

Tyrkiet har delt oplysninger
Tyrkiet har delt alle sine informationer om mordet på den saudiarabiske journalist Jamal Khashoggi med CIA. Det skrev nyhedsbureauet AFP, der citerer tyrkiske medier, søndag.

Tirsdag ankom chefen for CIA, Gina Haspel, til Ankara for at blive klogere på situationen.

Ifølge AFP skriver den tyrkiske avis Sabah, at Gina Haspel er blevet forelagt videoer, lydfiler og bevismateriale fra konsulatet, som Tyrkiet er i besiddelse af.

Tirsdag i sidste uge sagde Tyrkiets præsident, Recep Erdogan, at Jamal Khashoggi blev dræbt ved et planlagt snigmord udført af Saudi-Arabien.

Onsdag siger han ifølge Reuters, at Tyrkiet "ikke vil tillade", at de ansvarlige ikke bliver stillet til regnskab for mordet.

- Vi er fast besluttet på ikke at tillade, at der bliver dækket over dette mord og på at sikre, at alle de ansvarlige - fra de mennesker, der beordrede det, til de, der udførte det - ikke undgår at blive stillet til ansvar, siger Erdogan i en tale i Ankara ifølge nyhedsbureauet.

Nægtede først mord
Saudi-Arabien benægtede i første omgang, at Khashoggi blev myrdet, da han 2. oktober gik ind på det saudiarabiske konsulat i den tyrkiske by Istanbul. Men siden meddelte den saudiarabiske regering, at hans død skyldes et forkludret forsøg på at få ham hjem til Saudi-Arabien.

Flere oplysninger tyder dog på, at op mod 18 saudiarabiske agenter var sendt til Istanbul med det eneste formål at slå den kritiske journalist ihjel.

Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, har afvist forklaringerne. Han har bedt Saudi-Arabien om at være mere sandfærdige.

Haspel kom til Tyrkiet mandag. Her skal hun ifølge de to kilder have hørt lydoptagelsen af drabet på Khashoggi.

Tidligere har repræsentanter for Tyrkiet oplyst, at der findes en lydoptagelse af, hvordan Khashoggi blev slået ihjel. Det skulle være sket, umiddelbart efter at han var trådt ind på det saudiarabiske konsulat.

Men der er ingen oplysninger om, hvordan Tyrkiet skulle være kommet i besiddelse af optagelsen.

Tyrkiets udenrigsminister, Mevlüt Çavusoglu, har oplyst, at hans land har delt nogle af oplysningerne om journalistens død med andre parter, som har været interesseret i forløbet.

Han siger torsdag, at Tyrkiet ikke har planer om at overgive sagen til en international domstol. Men Tyrkiet vil gerne dele informationer, hvis en international undersøgelse indledes.

Tyrkiet har delt informationer om journalists død med CIA

Anklaget saudi-kronprins møder myrdet journalists søn: Jeg kondolerer

Medie: Khashoggis ligdele fundet

Samuelsen indkalder saudi-arabisk ambassadør