Medie: Embedsmand med ny forklaring: Khashoggis lig blev lusket ud af bagdøren

En anonym embedsmand fortæller til Reuters, at journalisten Jamal Khashoggi døde, fordi han prøvede at skrige

Medie: Embedsmand med ny forklaring: Khashoggis lig blev lusket ud af bagdøren

Forstå sagen på et øjeblik her. Video: Martin Ekelund

En anonym embedsmand fra Saudi-Arabien fortæller til Reuters, at den kongehus-kritiske journalist Jamal Khashoggi døde på konsulatet i Istanbul, fordi han prøvede at lave larm.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters, der har talt med den anonyme saudiske embedsmand og set interne dokumenter, som han har vist dem.

Den 2. oktober gik den kritiske, saudiske journalist Jamal Khashoggi ind på landets konsulat i Istanbul og kom aldrig ud igen.

Det førte hurtigt til anklager om, at en saudiarabisk dødspatrulje havde slået ham ihjel.

I to uger sagde Saudi-Arabien, at intet var hændt og at Jamal Khashoggi havde forladt konsulatet i god behold.

Fredag aften sagde landet så, at Khashoggi var død under et klammeri på konsulatet.

- Da det endeligt stod klart, at de første rapporter var forkerte, lancerede regeringen en intern undersøgelse af sagen, og derefter ændrede man udsagn over for offentligheden, lyder kildens begrundelse for de skiftende forklaringer fra det saudiske styre.

Og nu kommer den anonyme embedsmand altså med en ny forklaring, der skulle være baseret på landets endnu ikke offentliggjorte interne undersøgelse.

Til Reuters fortæller embedsmanden, at et saudisk hold på 15 mand var sendt til konsulatet for at lægge pres på Khashoggi og potentielt bringe ham til Saudi-Arabien.

OVERBLIK: Sagen om den forsvundne journalist

* Den saudiarabiske journalist, kommentator og systemkritiker Jamal Khashoggi forsvinder 2. oktober efter et besøg på Saudi-Arabiens konsulat i Istanbul.

* Optagelser fra overvågningskameraer offentliggjort af tyrkiske medier viser Khashoggis ankomst til bygningen og senere en sort varebil, der forlader konsulatet. De saudiarabiske myndigheder har afvist at levere optagelser, der viser, at journalisten har forladt konsulatet.

* Tyrkiske medier har også vist billeder af det, der skulle være 15 saudiarabiske efterretningsagenter, der lander i Istanbul aftenen før Khashoggis forsvinden, og som alle forlader landet igen dagen efter.

* Saudi-Arabien har tidligere afvist enhver anklage om, at man skulle have dræbt den systemkritiske journalist.

* Natten mellem den 15. og 16. oktober får tyrkiske efterforskere adgang til konsulatet. Efter otte timers jagt efter spor forlader efterforskerne stedet. De tager blandt andet jord fra konsulatets have med sig.

* Anonyme embedsmænd i den tyrkiske regering fortæller ifølge nyhedsbureauet AP, at der på konsulatet er fundet spor efter drab og partering af Jamal Khashoggi.

* 18. oktober siger den amerikanske præsident, Donald Trump, at det ser ud til, at Jamal Khashoggi er blevet dræbt. Det er første gang, at Trump anerkender, at journalisten kan være blevet dræbt.

* Det sker, efter at den amerikanske udenrigsminister, Mike Pompeo, har været i Saudi-Arabien og Tyrkiet for at høre begge lande om sagen.

* Sent om aftenen fredag 19. oktober bekræfter Saudi-Arabien, at Khashoggi blev dræbt på det saudiarabiske konsulat i Istanbul. Ifølge en offentlig anklager var det en slåskamp mellem Khashoggi og folk på konsulatet, der førte til journalistens død.

* 18 personer er indtil videre anholdt i sagen, oplyser Saudi-Arabien.

Kilder: New York Times, AP, Reuters, Al-Jazeera.

Skulle ikke ende i drab
Ordren var, at det skulle ske uden brug af vold.

Ifølge embedsmandens forklaring gik det dog helt skævt.

Jamal Khashoggi fortalte holdet, at han havde personer, der ventede udenfor, og at de ville kontakte de tyrkiske myndigheder inden for en time, hvis han ikke kom ud.

Journalisten sagde derefter, at holdet brød alle diplomatiske forskrifter, hvorefter et medlem af holdet sagde, at de var klar til at bedøve og kidnappe ham. Det skulle blot være ment som en trussel.

Herefter begyndte Khashoggi ifølge forklaringen at råbe op, hvilket fik holdet til at gå i panik.

De tog kvælertag på ham og holdt ham for munden. Det var ifølge forklaringen her, at Khashoggi døde.

I panik valgte holdet herefter at klæde en af dets medlemmer ud i Khashoggis tøj og sendte ham ud af bagdøren.

Liget af journalisten blev bortskaffet i et sammenrullet tæppe.

Til deres foresatte skrev holdet derefter en fejlagtig indberetning om, at der ikke var sket noget, og at Jamal Khashoggi havde forladt konsulatet i god behold. Og det skulle være forklaringen på Saudi-Arabiens skiftende forklaringer.

Ekspert om mord på saudisk journalist: Derfor tøver Trump

Lars Løkke: Saudi-Arabien har ikke givet hele sandheden om dødsfald

Tyrkiske beviser bliver afgørende for Saudi-Arabien

Efter indrømmelse fra Saudi-Arabien: Trump åben for sanktioner