Medie: Johnson afslører brexit-plan inden for 24 timer

Premierministeren vil ifølge medie komme med forslag til en løsning på striden om den irske bagstopper

Snart er planen klar. Foto: Ritzau Scanpix / CHRISTIAN HARTMANN
Snart er planen klar. Foto: Ritzau Scanpix / CHRISTIAN HARTMANN

Storbritanniens premierminister, Boris Johnson, vil inden for de næste 24 timer løfte sløret for en detaljeret brexit-plan.

Det skriver The Telegraph mandag aften.

Planen kan ifølge mediet allerede blive offentliggjort tirsdag morgen.

Et brexit uden aftale vil alene vil være Storbritanniens skyld, mener EU's kommissionsformand. Foto: Reuters. Politik EU-formand: Briternes egen skyld

Alternativ løsning
Det forventes, at planen vil indeholde en alternativ løsning på striden om den såkaldte irske bagstopper, som det endnu ikke er lykkedes at blive enige med EU's ledere om.

Bagstopperen er et sikkerhedsnet i brexitaftalen mellem Storbritannien og EU, der skal forhindre en hård grænse med kontrolposter og grænsevagter mellem Irland og Nordirland og beholde den nuværende 'usynlige' grænse.

Planen vil ifølge The Telegraph være baseret på en etablering af en 'økonomisk zone' i Irland. Den skal sikre, at landbrugs- og fødevarer kan bevæge sig mellem Nordirland og Irland uden at skulle kontrolleres af toldmyndighederne ved grænsen.

Spørgsmålet om grænsen mellem EU-landet Irland og Nordirland, der er en del af Storbritannien, har været den helt store knast i brexitforhandlingerne mellem EU og Storbritannien.

Boris Johnson er under beskydning for tiden. Foto: Christian Hartmann/Ritzau Scanpix Politik Boris Johnson undersøges af politi på grund af modelveninde

Nye toldcentre
Storbritannien vil ifølge den irske tv-station RTE lægge op til, at der bliver etableret såkaldte 'toldcentre' på begge sider af den irske grænse.

Det vil angiveligt fjerne behovet for decideret grænsekontrol, skriver nyhedsbureauet Reuters.

- Storbritannien har foreslået en række 'toldcentre' på begge sider af den irske grænse som en central del af planen om at erstatte bagstopperen, skriver RTE's EU-redaktør, Tony Connelly, på Twitter.

- 'Centrene', der reelt er kontrolposter for toldmyndighederne, vil blive placeret mellem 8 og 16 kilometer fra grænsen, tilføjer Tony Connelly, der hævder at have set et uddrag af brexit-planen.

Ifølge britiske The Times vil Boris Johnson bede EU om at blokere for en ny udskydelse af brexit som led i en ny brexitaftale.

Storbritannien træder efter planen ud af EU den 31. oktober.

Donald Trump og Volodymyr Zelenskiy mødes på dagen, hvor det hemmelig udskrift har set dagens lys. Foto: Jonathan Ernst/Ritzau Scanpix Politik Efter hemmelig Trump-samtale: Nu taler ukrainsk præsident

Politik Boris Johnson til parlamentet: Følg mit brexit eller fyr mig

Hillary Clinton går til angreb mod Trump på Twitter. Foto: Zach Gibson/Ritzau Scanpix Politik Toppolitikere i voldsomt Trump-angreb

71 kommentarer
Vis kommentarer