Annonce:
Annonce:

Medie: Nordkoreas atomprogram kører stadig videre i hemmelighed

Ifølge flere amerikanske efterretningskilder beriger Nordkorea stadig uran, der kan bruges til at lave atomvåben

Hør hvad Poul Madsen tænkte om det skelsættende møde mellem Donald Trump og Kim Jong-Un i sidste måned.
Annonce:
Følg Politik

Lige som man troede, at Kim Jong-un og Donald Trump var blevet enige om, at Nordkorea ville nedlægge sit atomprogram, kommer der nu oplysninger frem om, at nordkoreanerne i al hemmelighed går andre veje.

Ifølge det amerikanske medie NBC News fortsætter Nordkorea nemlig med at berige uran, hvilket klokkeklart strider mod den aftale, som de to statsledere fra USA og Nordkorea blev enige om på topmødet i Singapore 12. juni.

Her forpligtede Nordkorea sig til til 'at færdiggøre afrustningen af atomvåben fra den koreanske halvø'. Men først kom det frem, at atomreaktoren i byen Yongbyon stadig var aktiv, og nu siger en række amerikanske kilder, at produktionen af uran fortsat er i gang.

Annonce:

Mangler beviser
Den amerikanske udenrigsminister, Mike Pomeo, planlægger angiveligt en tur til den nordkoreanske hovedstad, Pyongyang, i begyndelsen af juli for at overtale regimet til at binde sig endnu mere konkret til atomnedrustning.

Det er stadig ikke endeligt bekræftet, men en efterretningskilde fortæller, at Nordkorea bevist fører USA og Trump bag lyset:

- Der er ingen beviser for, at de har reduceret deres lagre af uran eller har stoppet produktionen. Der er derimod utvetydige tegn på, at de forsøger at bedrage USA. Der er mange ting, som Nordkorea har skjult for USA i lang tid, siger kilden til NBC News.

Artikel fortsætter under billedet ...

Berigelsen af uran skulle stadig finde sted ved atomreaktoren i den nordkoreanske by Yongbyon. Foto: All Over Press/imago stock
Berigelsen af uran skulle stadig finde sted ved atomreaktoren i den nordkoreanske by Yongbyon. Foto: All Over Press/imago stock

Pres på USA
Der var planen, at Pomeo og højtstående ledere fra det nordkoreanske regime skulle mødes allerede en uge efter topmødet i Singapore, men det er ikke sket endnu.

Derfor er der pres på Trump-administrationen for at få mere konkrete resultater i forbindelse med atomnedrustningen på den nordlige del af koreahalvøen, når Pompeo rejser til Nordkorea.

Annonce:

Trump har allerede holdt ord og aflyst en storstilet militærøvelse med Sydkorea i august, og derfor er det nu Kim Jong-uns tur til at leve op til sine løfter, mener Victor Cha, der er tidligere direktør for asiatiske anliggender ved det nationale sikkerhedsråd i USA:

- Pompeo er nødt til at få kød på den aftale, man indgik i Singapore. Han er under pres for at skaffe resultater før august, hvor militærøvelsen skulle have fundet sted. Han er nødt til at få løfter om afmobiliseringen af de missiler, som Nordkorea har, der er aktive, siger Cha.

De nye meldinger om Nordkoreas berigelse af uran går stik imod de ellers´ positive reaktioner, som topmødet fik i dagene efter. Her var specielt Donald Trump tilfreds med resultatet, som fik ham til at afvise, at Nordkorea ville være en atomtrussel fremadrettet.

'Jeg er lige landet efter en lang tur, men nu kan alle føle sig meget mere trygge end den dag, jeg blev præsident. Der er ikke længere en atomtrussel fra Nordkorea. Mødet med Kim Jong-un var interessant og en meget positiv oplevelse. Nordkorea har stort potentiale for fremtiden'.

Læs flere historier om Nordkorea og deres atomprogram her:

Trump holder ord: Afblæser storstilet militærøvelse

Flere sprængninger i Nordkorea: 'Nu er atomanlæg ødelagt'

Forskere: Nordkoreas atomcenter er kollapset

Nordkorea vil indstille test af atomvåben og langtrækkende missiler

Nordkorea og Kina enige om atomnedrustning

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Vi kan li' 'røvhuller' på skærmen
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce: