Medier: USA's vicejustitsminister træder tilbage

Medlemmer af Kongressen har mistanke om, at fyring af Rosenstein skal ramme den særlige Rusland-undersøger

Donald Trump gav allerede tidligere på dagen udtryk for, at han ville 'slippe af med' en 'dvælende stank' i Justitsministeriet. (Video: AP)

Den amerikanske vicejustitsminister Rod Rosenstein var tidligere mandag på vej til møde i Det Hvide Hus. Adskillige amerikanske medier, bl.a. USA Today, berettede, at han enten ville blive fyret eller afskediget af præsidenten.

Rosenstein er en afgørende figur i Rusland-undersøgelsen, og senere på eftermiddagen stod det klart, at Rosenstein efter en længere snak med præsidenten stadig har sit job. De to skal dog mødes igen på torsdag, fortalte talskvinde for Det Hvide Hus, Sarah Sanders.

Om det møde vil få konsekvenser for Rosensteins fremtid i den amerikanske regering er uvist, men en person med kendskab til sagen siger, at Rosenstein ikke agter at træde tilbage, skriver Reuters.

Mange medlemmer af Kongressen mener, at formålet med at fjerne Rosenstein er at gøre det muligt for præsident Donald Trump at afsætte den særlige anklager Robert Mueller.

Mueller undersøger, om der var en forbindelse mellem Rusland og Trumps valgkampagne i 2016.

Den tidligere chef for FBI Andrew McCabe siger, at han er "dybt bekymret" ved udsigten til, at Rosenstein fjernes.

- Der er ikke noget mere vigtigt for ordensmagten og retssikkerheden end at beskytte den særlige anklager Muellers efterforskning, udtaler han i en erklæring.

- Hvis rygterne om vicejustitsminister Rosensteins afgang er sande, så er jeg dybt bekymret, og det bringer efterforskningen i fare, mener McCabe.

Trump befinder sig i New York, hvor han skal deltage i FN's Generalforsamling.

New York Times havde i sidste uge en historie om Rosenstein, som angiveligt skulle have bedt nogle ministre og embedsmænd i Det Hvide Hus om at lave lydoptagelser, som kunne påvise den kaotiske arbejdsgang under Trumps ledelse.

Lydmaterialet skulle ifølge avisen indgå, hvis Kongressen skulle skride til en afsættelse af præsidenten med henvisning til hans mentale tilstand.

Rosenstein har nægtet oplysningerne og sagt, at nogle af de påståede samtaler med Trump-embedsmænd har været ment som sarkasme.

Trump sagde i weekenden, at han afventede alle "fakta" om denne sag, inden han ville skride til handling.

Rosenstein fik til opgave sidste år at udpege den særlige anklager i Rusland-sagen. Justitsminister Jeff Sessions havde nemlig erklæret sig inhabil i sagen.

Sessions havde under sin ansættelseshøring i Senatet benægtet, at han havde haft møder med folk i den russiske top i valgåret 2016. Efter hans indsættelse kom det frem, at han havde haft to møder med den russiske ambassadør.

McCabe blev fyret i mart af Sessions. Selv mener han, det var fordi han havde været vidne til, hvordan Trump havde forsøgt at forhindre, at Rusland-sporet blev undersøgt.

De amerikanske efterretningstjenester fastslog i januar sidste år, at Rusland påvirkede det amerikanske valg, blandt andet med opdigtede historier på de sociale medier, der skulle gavne Trump ved valget og nedgøre dem demokratiske præsidentkandidat. Hillary Clinton.

245 kommentarer
Vis kommentarer