Medlemmerne betalte: Formand sendte Valentin på wellness-tur

Akademikernes A-kasse betalte wellness-ophold til den fyrede direktør Michael Valentin

I følge et fortroligt dokument godkendte  bestyrelsesformand i Akademikernes A-kasse Allan Luplau (til højre), at den nu fyrede direktør Michael Valentin kunne tage på welness-ophold i Spanien.
I følge et fortroligt dokument godkendte bestyrelsesformand i Akademikernes A-kasse Allan Luplau (til højre), at den nu fyrede direktør Michael Valentin kunne tage på welness-ophold i Spanien.

Den fyrede direktør i Akademikernes A-kasse, Michael Valentin, har på a-kassens regning været på et ’wellness-ophold’ i Malaga i januar 2016.

Det viser et nyt fortroligt dokument fra a-kassen, som Ekstra Bladet er i besiddelse af.

Opholdet kostede ifølge Michael Valentin omkring 20.000 kroner, og det var godkendt af bestyrelsesformand Allan Luplau.

– Jeg havde arbejdet 70 timer om ugen i længere tid, så jeg snakkede med bestyrelsesformanden. Jeg fik anbefalet et retreat mod stress, hvor man afleverer sin mobiltelefon, spiser sundt og kigger ud i luften. Det fik jeg accept til af Luplau, siger Michael Valentin.

Her ses de to vinvenner - formand Allan Luplau bagerst og den fyrede direktør Michael Valentin forrest - i Valentins vinkælder december 2017. PRIVATFOTO. Politik Valentin og a-kasseformand: Rigtige pamper-venner  

Den forklaring understøttes af det interne dokument på mere end ti sider – skrevet af den vicedirektør, som satte hele sagen i gang.

Ifølge vicedirektøren, som har haft adgang til Michael Valentins mail, er der en mail fra Allan Luplau, hvor han godkender et ’retreat/kursusophold til 25.000 kroner’, viser det fortrolige dokument. Samtidig er der angiveligt en mail fra Valentin til Luplau, hvor han beskriver ’wellness-opholdet’, og hvad det indebærer.

På et bestyrelsesmøde i a-kassen 24. september i år oplyste Luplau ifølge det interne dokument, at han ikke havde godkendt et kursusophold. Det er decideret ’usandt’ står der i whistleblowerens dokument.

Ekstra Bladet forhørte sig til wellness-opholdet og Allan Luplaus rolle onsdag aften, men det har ikke været muligt at få en kommentar fra bestyrelsesformanden.

SKANDALEN I A-KASSEN

doc735zasc0b3svk5iujlz.jpg

Ekstra Bladet kunne i september 2018 afsløre, at Michael Valentin var blevet fyret som direktør for Akademikernes A-kassen per 27. september.

Efter flere uger med artikler om kritisable dispositioner i a-kassen meldte bestyrelsesformand Allan Luplau ud den 17. december, at han vil trække sig ved et ekstraordinært repræsentantskabsmøde 4. januar 2019. Det samme gør de to næstformænd Bolette Sillassen (Ingeniørforeningen) og Ole Helby (Dansk Musikpædagogisk Forening).

A-kassens konstituerede direktør, Britt Dyg Haun, og sekretariatschef Line Verbik Byriel er den 17.december fratrådt med øjeblikkelig virkning efter gensidig aftale med bestyrelsen.

Den 17. december meldte a-kassen ligeledes ud, at vicedirektør Mette Gregersen fortsætter som konstitueret adm. direktør i a-kassen frem til ansættelsen af en ny.

28. december meldte a-kassen ud, at whistleblower og vicedirektør Lars Kreutzmann er blevet opsagt.

A-kassen valgte selv at iværksætte en advokatundersøgelse. Samtidig foretog Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, STAR, en tilsynsundersøgelse med bistand fra Kammeradvokaten. Sidstnævnte undersøgelse mundede ud i en politi-anmeldelse af, at medlemmernes penge var misbrugt under Michael Valentin. Desuden rettede undersøgelsen en skarp kritik af a-kassens bestyrelse med formand Allan Luplau i spidsen.

Ekstra Bladet har afsløret, at:

- Den interne undersøgelsen bl.a. har omhandlet påstået chikane og mobning af tillidsfolk.

- Ifølge whistleblower forsøgte bestyrelsesformand Allan Luplau at få skjult en sag om grov chikane af tillidsrepræsentanter i a-kassen. Samtidig oplyser whistleblower, at Luplau gav hjemmel til Michael Valentin til, at tillidsfolk skulle fryses ud ved at give dem kedelige opgaver.

- A-kassen har politianmeldt Michael Valentin for at have modtaget returkommission i form af vinrejser for 40.000 kroner.

- A-kassen også har meldt Michael Valentin til politiet for at lade a-kassen betale for mad og servering ved direktørens private arrangementer.

- Formand for a-kassen, Allan Luplau, var vinven med den fyrede direktør, og han har flere gange siddet til bords under middage i direktørens villa, hvor a-kassen betalte.

doc731tkgtcpyc162v8r2zg.jpg

- Den fyrede direktør har støttet Løkkefonden med 50.000 kroner for at få adgang til Lars Løkke. Det lykkedes, da Lars Løkke kom forbi Akademikernes A-kasse i februar 2015 til en times møde.

- Michael Valentin var vennernes mand. Sammenlagt har han givet venner fra vinklubben ordrer for 2,6 mio. kr. i a-kassen. Det gælder alt fra rådgivning til kunst og podcasts.

- Michael Valentin fik a-kassen til at leje lokaler på Johan Borups Højskole for 250.000 kroner. Lokalerne blev dog aldrig anvendt, og senere kom Michael Valentin med i skolens bestyrelse.

- A-kassen medlemmer betalte for, at Michael Valentin kunne komme på et welnessophold i Spanien til 25.000 kr, godkendt af bestyrelsesformand Allan Luplau. 

doc7329l7ka76qfe9zl2zh.jpg

- A-kassens medlemmer betalte 400.000 kroner for Michael Valentins reception, da han blev 50 år i 2017.

En whistleblower har påpeget, at topledelsen er 'fedtet ind' i sagen.

'Der er et grundlæggende behov for at få ryddet op i den øverste ledelse af a-kassen', skrev whistlebloweren til medlemmerne af a-kassens to øverste organer - bestyrelsen og de 57 medlemmer af repræsentantskabet. Efterfølgende fandt den store udskiftning i a-kassens top sted.

Som følge af sagen har Michael Valentin også fratrådt posten som formand for Folkemødet på Bornholm. Samtidig har han mistet fem bestyrelsesposter i forskellige firmaer.

Læs artikler her:

Mystik om dansk topdirektørs fyring

Topchef fyret efter tip fra medarbejder

Interne mails: Fyret fagboss mobbede tillidsfolk

Fyret direktør trækker sig som Folkemøde-formand

Fyret fagboss på dyre vinrejser: Nu er han politianmeldt 

Fyret fagboss skyder igen: Formand er 'sovset ind'

Fagboss fik besøg af V-formanden: Gav 50.000 kr. til Løkkes fond

Fortrolige dokumenter: Fagboss fik fest for 400.000 kr.

Løkke afkræves svar: Fagboss gav 50.000 og fik et møde

Fyret fagboss købte vin for 250.000 på et år

Whistleblower i skandaleramt a-kasse: Hele topledelsen er fedtet ind

Bagmandspolitiet om fyret direktør i fortroligt dokument: 'Alvorlige sager'

Væltede sig i vin til middage i a-kasse: Op mod 300 kroner pr. flaske

A-kasse krise-lukker efter direktør-fyring: Jobsøgende må gå forgæves

Fældet fagboss: Her er vennerne han hjalp

Ny afsløring: Fagboss betalte for tomme lokaler

Fagboss optrapper fødselsdags-krig om 400.000 kroner

Valentin og a-kasseformand: Rigtige pamper-venner 

Medlemmerne betalte: Formand sendte Valentin på wellness-tur

Fyret direktør gav vin-venner ordrer for 2,6 mio. kr: Formanden sad med til bords

A-kasse melder fyret direktør til politiet for middage 

Valentin afviser alt: Her er kvitteringerne

Nyt krisemøde i skandaleramt a-kasse: Stolen vakler under formanden

Under krisemøde i a-kasse: Skandaleramt formand og to direktører trækker sig

Annonce afslører formand: Inviterede til svinedyr reception 

Whistleblower: Pamper-formand ville skjule chikane af tillidsfolk

Afslørede a-kasse: Nu er whistleblower fyret 

Politiker om whistleblower-fyring: Et spark i skridtet  

Whistleblower: Ny direktør også fedtet ind i skandaler

Afsløring: Pamper-direktør havde VIP-vinskab og flasker til 800 kr stykket 

Ved du noget, så tip os enten på sms/mms: 1224 (almindelige takst) eller på mail: 1224@eb.dk

Det siger Allan Luplau

- Burde Allan Luplau ikke have spurgt ind til betaling for mad og personale fra a-kassen til Valentins private fester?

'Det er korrekt, at der ved disse arrangementer har været kantine- og køkkenpersonale til stede fra Akademikernes A-kasse. Og netop fordi karakteren var så privat, som den var, regnede jeg med som en selvfølge, at Michael Valentin havde lavet private aftaler med de ansatte fra AKA', skriver Allan Luplau.

'Der var intet fagligt indhold, som på nogen måde kunne indikere, at der var tale om AKA-arrangementer. Derfor var der ingen anledning til at stille spørgsmålstegn ved, hvem der betalte', fortsætter bestyrelsesformanden.

'Vi har konstateret, at Michael Valentin i andre sammenhænge har benyttet sig af – og selv betalt for – ydelser til private arrangementer.'

- Hvorfor godkendte Allan Luplau et wellness-ophold til Michael Valentin, som fandt sted januar 2016?

'Michael Valentin skrev den 13. oktober 2015 til mig og bad om min accept af, at han bookede et ”kursus/retreat” i Europa til en maximal værdi af ca. 25.000 kr. Samme dag svarede jeg, ”at det lyder fint med et kursus i den størrelsesorden”', skriver Allan Luplau.

'Den 17. november 2016 (altså 13 måneder efter mailen ovenfor og 10 måneder efter, at Michael Valentin havde været i Malaga) skrev han en e-mail til mig og spurgte om lov til at deltage i et ”antistress retreat” magen til det, han havde været på året før. Jeg vendte tilbage samme dag og bad om yderligere oplysninger, da jeg ikke på dette tidspunkt huskede, hvad det handlede om', skriver bestyrelsesformanden.

'Da Michael Valentin senere sendte mig ordrebekræftelsen fra Shanti-Som fra opholdet i januar 2016, kunne jeg konstatere, at der var et absolut fravær af ”kursus” i opholdet. Jeg afviste derfor ønsket om et nyt ophold ved at spørge, om han virkelig mente, at jeg skulle bringe ønsket videre til formandskabet', skriver Allan Luplau.

'Jeg fik med andre ord kendskab til opholdets reelle indhold 10 måneder efter, at Valentin havde været afsted. Da jeg blev bekendt med opholdets reelle indhold, lod jeg Michael Valentin forstå, at han ikke kunne forvente at få godkendt et sådant ophold', skriver Allan Luplau.

106 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere