Megastjerne afslører: Qatar ville 'købe' vores adgang til Trumps rådgiver

Et sagsanlæg mod en embedsmand fra Qatar vækker kæmpe opsigt i USA, hvor flere i Trumps inderkreds er forsøgt bestukket i et politisk spil

En omfattende korruptionssag med nogle af landets største stjerner fra underholdningsverdenen og den politiske verden har ramt USA i disse dage.

Men for at forstå, hvad Qatar og personer fra Donald Trumps inderkreds har med sagen at gøre, spoler vi tiden tilbage til slutningen af 80'erne. 

Her sang han 'Fuck the Police' med rapgruppen N.W.A. Sidenhen har piben dog fået en anden lyd for Ice Cube, hvis borgerlige navn er O'Shea Jackson. Han er nemlig gået til netop politiet for at anmelde en opsigtsvækkende sag om korruption i forbindelse med et sponsorat af hans basketball-liga Big3.

Foto: AP Samfund Avis: Golfstater tilbød Trump hjælp med at vinde valg i 2016

Sammen med den tidligere basketstjerne Roger Mason og underholdningschefen Jeff Kwatinetz opstartede de tre en basketball-liga i 2017 med nogle af sportens gamle stjerner.

Kwatinetz er ejer af selskabet The Firm, som huser nogle af musikkens allerstørste stjerner, men det mest interessante er, at hans økonomidirektør i selv samme selskab er ingen ringere end den tidligere kampagneleder og rådgiver for USA's præsident Steven Bannon.

Ifølge anklageskriftet, som The Washington Post tidligere har beskrevet, ville en person ved navn Ahmed Al-Rumaihi og to andre sponsorere den nyligt stiftede basketliga, men pengene nåede aldrig frem, og det fik de tre stiftere til at lægge sag an.

Slet skjult bagtanke
Nu tegner oplysningerne fra sagen et billede af udsendte fra Qatars regering, der har haft et klar politisk bagtanke med sponsoratet.

'Ved gentagne lejligheder i 2017 bragte Mr. Al-Ruhmaihi Mr. Bannons navn op under møder med mig, hvor han talte om Bannons politiske holdninger til blokaden, og Trump-administrationens holdning til Qatar. Han pressede på for at møde Mr. Bannon', har Kwatinetz fortalt politiet.

Artikel fortsætter under billedet ...

Steven Bannon var Trumps kampagneleder, da han stillede op til præsidentvalget i 2016. Foto: AP/Evan Vucci
Steven Bannon var Trumps kampagneleder, da han stillede op til præsidentvalget i 2016. Foto: AP/Evan Vucci

Qatar i problemer
Korruptionsanklagerne er blevet en del af et større politisk spil mellem flere store spillere på den internationale scene. I sommeren 2017 indførte USA's tætte allierede Saudi Arabien og 13 af landets nabolande nemlig en blokade af Qatar. Den blokade skulle Qatar angiveligt have brugt alle midler for at få ophævet.

Et par uger efter kontaktede den nu tidligere medarbejder for Qatars udenrigsministerium Al Rumaihi så Ice Cube, fordi han ville sponsorere Big3 med et stort tocifret millionbeløb. Men det var altså ikke eksponering Al-Rumaihi forsøgte at købe, men snarere politisk indflydelse, fortæller Kwatinetz ifølge anklageskriftet:

'Mr. Al-Rumaihi  ville have mig til at viderebringe en besked fra Qatars regering til Steven Bannon. Han ville have mig til at sætte et møde op, hvor Qatars regering ville 'belønne' hans politiske bestræbelser, hvis han gav sin støtte'.

Smed en bombe
Kwatinetz fortalte ifølge eget udsagn, at hverken han eller Steven Bannon ville tage imod bestikkelse, men så smed Al-Rumaihi endnu en bombe:

'Han grinte og sagde, at jeg ikke skulle være så naiv, fordi mange af politikerne i Washington allerede havde taget imod penge fra Qatar. Michael Flynn sagde eksempelvis ikke nej til vores penge', skulle han havde fortalt, siger Kwatinetz.

Netop den udtalelse vækker opsigt i USA, fordi Michael Flynn i en kort periode var Trumps nationale sikkerhedsrådgiver. Det får nu flere medier til at spekulere i de tætte forbindelser mellem Qatar og USA. Trumps officielle linje var ellers meget hård over for Qatar i somemren 2017.


Set i Trump Tower
Spekulationerne om korruption helt op i det øverste lag af amerikansk politik bliver kun endnu stærkere af, at Al-Rumaihi, der nu er anklaget for korruption, er blevet set i Trump Tower i 2016.

På en række billeder, som advokaten til pornostjernen Stormy Daniels, der lige nu kører en bestikkelsessag mod Trump, har lagt på Twitter, ses Al-Rumaihi nemlig sammen med Trumps advokat Michael Cohen.

Til CNN har Al-Rumaihi fortalt, at han var i Trump Tower i New York, fordi han på daværende tidspunkt var ansat til at varetage Qatars internationale investeringer.

Hverken Donald Trump eller Qatars regering har kommenteret på anklagerne mod Al-Rumaihi, der implicerer flere personer i præsidentens inderkreds.

51 kommentarer
Vis kommentarer