Mens du sov: Her er valgets største nyheder

Hvilke kandidater er ude og inde? Hvem skal afløse Helle? Og kommer DF nu i regering? Dagen derpå står spørgsmålene i kø, og vi forsøger gennem dagen at få svar på dem alle. Følg med live her

Magtkampe i kulisserne, og politikere på slap line buldrede derudaf hele valgnatten. Hvis du sov, så giver Ekstra Bladet dig de største og sjoveste nyhederne her.

Lars Løkke Rasmussen står til at blive ny statsminister med en blå blok, der ender på 90 mandater mod rød bloks 89. Dermed blev valget præcist så tæt som spået.

Så mange får partierne ind på Borgen

Få her det fulde overblik over danskernes krydser (tallet i parentes er resultatet i 2011):

- Socialdemokraterne: 26,3 procent (24,8) / 47 mandater (44)

- SF: 4,2 procent (9,2) / 7 mandater (16)

- De Radikale: 4,6 procent (9,5) / 8 mandater (17)

- Enhedslisten: 7,8 procent (6,7) / 14 mandater (12)

- Alternativet: 4,8 procent (stillede ikke op) / 9 mandater (stillede ikke op)

- Venstre: 19,5 procent (26,7) / 34 mandater (47)

- De Konservative: 3,4 procent (4,9) / 6 mandater (8)

- Dansk Folkeparti: 21,1 procent (12,3) / 37 mandater (22)

- Liberal Alliance: 7,5 procent (5,0) / 13 mandater (9)

- Kristendemokraterne: 0,8 procent (0,8) / 0 mandater (0)

- Øvrige: 0,1 procent (0,1) / 0 mandater (0)

Blå blok samlet: 52,3 procent / 90 mandater

Rød blok samlet: 47,7 / 85 mandater

Helle Thorning-Schmidt har som reaktion på nederlaget valgt at trække sig som formand for Socialdemokraterne, annoncerede hun til partiets valgfest, da det stod klart, at regeringsmagten var ude af hendes rækkevidde.

Her følger de seks vigtigste nyheder fra Folketingsvalget 2015:

Kryptiske Løkke: Ny regering?
Får vi overhovedet en ny regering? Venstres elendige valgresultat på blot 19,5 pct. af stemmerne betyder, at Lars Løkke Rasmussen er dybt afhængig af særligt Dansk Folkeparti, som slog alle partiets tidligere valg med vilde 21,1 pct, hvis en ny stabil regering skal sikres.

Dansk politik Rørt Løkke: Vi har ikke haft et godt valg

Og Lars Løkke Rasmussen såede da også tvivl om, hvorvidt han vil kunne danne en regering baseret på et flertal blandt de fire vidt forskellige borgerlige partier i løbet af den kommende tid:

- Nu må de kommende dage vise, om det er muligt at skabe flertal for en politisk platform, som Venstre kan stå i spidsen for, lød det fra Venstres formand.

Thulesen Dahl: Max indflydelse
Dansk Folkepartis overbevisende sejr ved Folketingsvalget er ikke til at komme udenom. Partiet står til at kunne glide ind som magtfuld partner i en kommende borgerlig regering.

Løkke og Thulesen Dahl  (foto: Jens Dresling) Dansk politik Partilederrunde: Hvad gør Løkke nu?

Og Kristian Thulesen Dahl var da også klar i spyttet, da han natten til fredag understregede, at de mange ekstra mandater - 13 for at være præcis - skal i arbejde.

- Vi har høje ambitioner for, hvad vi kan få igennem i den kommende valgperiode. Vores dygtighed må illustrere i hvilke omfang, vi får det igennem.

- Vi har meget store ønsker. Folk ved, hvad vi står for, lød det fra Thuelsen Dahl.

Radikalt blodbad
De Radikale bliver mere end halveret og går fra 9,5 pct. af stemmerne til bare 4,6. Dermed er der lagt op til et blodbad af de større, når ni radikale folketingsmedlemmer i løbet af fredagens personlige stemmeoptællinger må se dem selv valgt fra af danskerne.

En af de profiler, der lige nu står til at ryge ud af Folketinget, er enten den tidligere SF-miljøminister, Ida Auken, eller afgående social- og integrationsminister Manu Sareen, der i Københavns storkreds står til at miste et radikalt mandat.

Også i Sjællands storkreds er der radikal kamp til stregen. Her står enten Zenia Stampe eller klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen til at snuppe det enlige radikale mandat.

Barfoed ud - Pape ind
Søren Pape Poulsen trodsede både skeptikere og exit polls og opnåede et flot valg i Vestjylland med hele 4,9 pct. af stemmerne på hjemmebane  - mod 3,4 pct. af stemmerne til de konservative på landsplan.

Til gengæld var det farvel og tak til tidligere formand Lars Barfoed, da de konservative slet ikke opnåede et mandat i Københavns storkreds.

Foto: Jens Dresling Dansk politik Søren Pape er valgt til Folketinget

Foto: Janus Engel Dansk politik Lars Barfoed ryger ud af Folketinget

De konservatives Mai Mercado står til at nuppe partiets enlige mandat på Fyn.

Henrik 'Sjus' Larsen
Det vakte opsigt på både de sociale medier og hos Socialdemokraternes valgfest, da erhvervsminister Henrik Sass Larsen mødte op i højt humør og fik Twitter til at koge over af jokes om Sass' promille.

Henrik Sass Larsen var ikke helt så klar i blikket som her, da han torsdag aften var til valgfest. (Arkivfoto: POLFOTO) Dansk politik Beruset Henrik Sass forlod valgfest

Stilletterne på hylden
Helle Thorning-Schmidt stillede de berømte stilletter, da hun i går trak sig tilbage som formand. Det skete i Thornings tale til partisoldaterne på Christiansborg efter midnat.

Thorning kom dog med en slet skjult anbefaling til, hvem der kan tage over for den afgående S-formand, da hun nævnte, at hun ikke ville blive den sidste kvindelige statsminister.

Det forlyder da også i flere medier, at Mette Frederiksen om ganske kort tid vil blive konstitueret som formand for Socialdemokraterne.

Foto: Tycho Gregers Dansk politik Corydon og co.: Mette F. vil være en fremragende formand

1 af 2 Meget tyder på, at Mette Frederiksen tager over, efter at Helle Thorning-Schmidt trak sig i nat efter valget. Foto: Polfoto: Jens Dresling.
2 af 2 
108 kommentarer
Vis kommentarer