Merkel bænket i Peterskirken til prisfest for pave Frans

Pave Frans modtager Karlsprisen, som gives til en person, der har kæmpet for de idealer, Europa bygger på

Pave Frans (Foto: AP)
Pave Frans (Foto: AP)

Den tyske forbundskansler, Angela Merkel, og hele EU-toppen var samlet til en lille opsang fra pave Frans i Peterskirken, hvor han fredag modtog en europæisk pris.

Den katolske kirkes overhoved fik overrakt Karlsprisen, i anerkendelse af at han har kæmpet for og forsvaret de idealer, som Europa bygger på.

Paven benyttede lejligheden til igen at dele sin holdning til den aktuelle politiske krise om migranter i Europa.

Pave Frans opfordrede EU-landene til at "fjerne de mure", som i øjeblikket bygges op for at holde migranter ude.

Han opfordrede landene til at skabe en "social økonomi", der tjener de mange og ikke de få, rapporterer nyhedsbureauet AFP.

- Hvad er der sket med dig, den europæiske humanisme, forkæmperen for menneskerettigheder, demokrati og frihed, spørger pave Frans.

- Hvad er der sket med dig, Europa, hjemsted for poeter, filosoffer, kunstnere, musikere og intellektuelle mænd og kvinder?

Både EU-præsident Donald Tusk, EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, og Europaparlamentets formand, Martin Schulz, har tidligere modtaget prisen.

Det samme har den tyske forbundskansler. Det skete i 2008.

Karlsprisen har været uddelt siden 1950 af den tyske by Aachen. Prisen er opkaldt efter Karl den Store, der var leder af Frankerriget. Karl den Store ligger begravet i den tyske by.

Den eneste danske modtager af prisen er tidligere statsminister Jens Otto Krag, som fik den i 1966.

3 kommentarer
Vis kommentarer